Hlavní obsah

VIDEO: Při odletu Sarkozyho se zabil izraelský voják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV
Aktualizováno

Izraelský voják se v úterý zastřelil na letišti Bena Guriona při slavnostním rozloučení s francouzským presidentem Nicolasem Sarkozym, jenž se vrací do Francie. Podle policie se voják zřejmě rozhodl spáchat sebevraždu.

Článek

Podle izraelského rozhlasu voják neohrozil hlavu země galského kohouta. Po výstřelu se však ochranka okamžitě přesunula k Sarkozymu a jeho žene i k izraelskému premiérovi Ehudu Olmertovi.

Letadlo se Sarkozym odstartovalo bez dalších problémů. Ošetřeny musely být jen dvě příslušnice izraelských ozbrojených sil, které omdlely.

Francie nebude jednat s Hamásem

Francie nebude jednat s hnutím Hamás, dokud se tato organizace, která ovládá pásmo Gazy, nezřekne násilí jako prostředku k vytvoření samostatného palestinského státu. Po setkání s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem v Betlémě to v úterý potvrdil francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

„Hamás dělá chybu, když věří, že může svých cílů dosáhnout terorem. A my nemůžeme vyjednávat s teroristy, což platí jak pro Hamás tak pro všechny, kteří uvažují stejným způsobem,“ zdůraznil Sarkozy.

Francouzský prezident Nicoals Sarkozy uprostřed v obleku a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás (v obleku vlevo) při ceremoniálu v Betlémě. foto: Reuters/Ammar Awad

Naproti tomu Abbáse, jenž vede hnutí Fatah, označil za „muže míru“. Podle Sarkozyho by měli být všichni Palestinci jednat jako Abbás. „Mluvíme jen s lidmi míru a nikoli s těmi, kteří kladou bomby,“ dodal šéf Elysejského paláce.

Sarkozy odmítl vyjednávání s Hamásem jen pár týdnů poté, co Francie s tímto hnutím navázala neoficiální kontakty. USA kritizovaly tento krok jako „nerozumný a nepřiměřený“.

Sarkozy a Abbás týž den podepsali dohodu o vybudování průmyslového parku v Betlémě, který Francie podpoří 21 milióny eur (504 mil. Kč). Projekt vytvoří dva tisíce pracovních míst.

Netanjahu odmítl rozdělit Jeruzalém

Francouzský prezident se také sešel s šéfem izraelské opozice Benjaminem Netanjahuem, který kategoricky vyloučil možnost rozdělení Jeruzaléma jako součástí mírového řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Svobodu všech náboženství ve městě lze podle Netanjahua zajistit jen tehdy, jestliže město bude pod izraelskou kontrolou.

Sarkozy v pondělí při vystoupení v izraelském parlamentu požadoval uznání Jeruzaléma jako hlavního města dvou národů, izraelského a palestinského.

Reklama

Výběr článků

Načítám