Hlavní obsah

V Pásmu Gazy zemřel v zajetí 73letý izraelsko-americký rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelec Gadi Haggai, 73letý obyvatel kibucu Nir Oz, který měl také americké občanství a během útoku palestinských radikálů 7. října byl unesen do Pásma Gazy, je po smrti. S odvoláním na oznámení kibucu o tom v sobotu informoval zpravodajský web The Times of Israel.

Vypálený kibuc Nir Oz, ze kterého pocházel unesený 73letý Gadi Haggai, jenž zemřel v zajetí v Pásmu GazyVideo: Jan Husár, Novinky

 
Článek

Zástupci kibucu bez uvedení zdroje této informace uvedli, že Haggaiovo tělo zůstává v rukou „teroristů z Gazy“. Jeho žena Judith, která má podle CNN rovněž dvojí občanství, je stále v zajetí a předpokládá se, že byla během útoků zraněna.

Americký prezident Joe Biden uvedl, že mu zpráva o úmrtí Haggaiho „zlomila srdce“. Doufá, že se alespoň jeho manželka vrátí v pořádku.

Ve chvíli, kdy byla jejich obec přepadena, byli oba manželé na procházce po okolí. Podle organizace na pomoc rodinám rukojmích a pohřešovaných (Hostages and Missing Families Forum) stihla Judith před únosem telefonicky oznámit přátelům, že byli oba postřeleni a že Gadi je vážně zraněný.

Ozbrojenci palestinského hnutí Hamás a dalších islamistických skupin při útocích 7. října odvlekli do Pásma Gazy z obcí v izraelském pohraničí na 240 lidí. Přes stovku rukojmích, především žen a dětí, Hamás propustil během týdenního příměří na konci listopadu, většinou výměnou za palestinské vězně zadržované v Izraeli. Podle dřívějšího vyjádření Izraele zůstává v Pásmu Gazy 132 rukojmích, z nichž 20 je pravděpodobně po smrti.

Video reportéra Novinek: Kibuc Nir Oz vydal své strašlivé svědectví

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám