Hlavní obsah

V Izraeli najelo auto do demonstrantů, tři lidé byli zraněni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

V Jaffě nedaleko izraelského Tel Avivu najelo večer auto do davu demonstrantů a tři lehce zranilo. Na sociálních sítích se objevily záběry incidentu. Izraelská policie později řidiče auta zadržela.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Demonstranti protestují proti justiční reformě v Izraeli

Článek

Na záběrech lze vidět, jak řidič najíždí autem do skupiny demonstrantů, kteří zablokovali dálnici. „Byl to úmyslný útok vozidlem, to auto prostě jelo proti nám,“ řekl listu Haarec‘ jeden z demonstrantů. Krátce po incidentu policie oznámila, že řidiče zadržela. Jde podle ní o člověka ve věku kolem 20 let.

V Izraeli v pondělí propukly hromadné demonstrace proti kontroverzní soudní reformě poté, co parlament schválil její klíčovou část, jež omezuje pravomoci nejvyššího soudu ve prospěch vlády. Opozice hlasování bojkotovala. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu hlasování označil za nutný krok pro demokracii a vyjádřil naději, že do konce listopadu dosáhne dohody s opozicí o dalších částech reformy.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Demonstranti zablokovali dálnici v Tel Avivu

Opoziční lídr Ja'ir Lapid takový návrh kritizoval se slovy, že se jedná o prázdnou frázi, pro kterou nemá Netanjahu potřebnou autoritu. „Netanjahu není ve skutečnosti izraelským premiérem. Je vězněm ministra spravedlnosti Jariva Levina a krajně pravicových politiků Simchi Rothmana a Itamara Bena Gvira,“ kritizoval Lapid.

Opozice podle něj nebude partnerem v rozhovorech, které jsou jen prázdnou show.

Během pondělních protestů demonstranti obvinili Netanjahua, že je výhradně zodpovědný za rozkol národa, zničení armády a rozbití izraelské ekonomiky. „S někým, kdo se rozhodl proměnit sebe v ruského prezidenta Vladimira Putina a Izrael v diktaturu, není o čem mluvit,“ uvedlo v prohlášení Národní protestní hnutí. „Budeme s Netanjahuem bojovat až do konce, aby Izrael zůstal liberální demokracií.“

Izraelský parlament schválil první část třaskavé reformy soudů

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám