Hlavní obsah

V Iráku zuří tvrdé boje, premiér hrozí dezertérům popravou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radikálové z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) v pondělí dobyli další město na severu Iráku. Do rukou jim po dlouhých bojích padl Tal Afar. Jeho obyvatelé se teď bojí odplaty ISIL, protože město bylo jedním z mála, které se džihádistům postavilo. Irácký premiér mezitím pohrozil vojákům popravou, pokud dezertují.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Členové kurdských bezpečnostních sil při bojích s povstalci ISIL na předměstí Kirkúku.

Článek

„Ať si ti, kteří nic neučinili a opustili pozice, nemyslí, že jsou v bezpečí u svých rodin a matek. Budou souzeni a trestem může být i poprava," řekl v televizním projevu premiér Núrí Málikí. Dezerce jsou jedním z klíčových problémů irácké armády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Radikálové z ISIL minulý týden obsadili strategické město Mosul v provincii Ninive a rychle pak postupovali na jih k Bagdádu. Přičítalo se to kromě jiného selhání armády, která v mnohých případech složila zbraně a opustila posty.

Foto: ČTK/AP

Irácký premiér Núrí Málikí

Podle státní televize se armáda snaží postup radikálů z ISIL zastavit. Provedla nálet na město Saklavíja, který byl podle televize úspěšný. Zemřelo při něm údajně 200 islamistů. Město leží v provincii Anbár, severně od Fallúdže, kterou má ISIL v rukou od začátku roku.

Obavy z pomsty

V pondělí ráno ISIL obsadila podle svědků dvousettisícový Tal Afar v provincii Ninive nedaleko syrské hranice. Obyvatelstvo se teď bojí represí ISIL, protože město bylo jedno z mála na severu, které se islámským radikálům postavilo a bojovalo s nimi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecký nálet irácké armády na pozice ISIL v Mosulu a severně od BagdáduVideo: Reuters

Spojené státy zatím nerozhodly, jak Iráku pomoci. Politici zdůrazňují, že se musí sjednotit irácká politická špička. Guvernér provincie Kirkúk Nadžmaldín Karím sdělil stanici CNN, že sice věří, že USA jsou schopné pomoci, ale v Kirkúku prý plošné bombardování nebude účinné. ISIL je podle něj příliš promíchána mezi civilisty, takže nálety zabijí mnoho nevinných lidí. Karím si ale myslí, že by USA měly bombardovat vybrané cíle v Iráku a také v Sýrii.

USA také zvažují, že by o řešení krize přímo jednaly s dalším důležitým hráčem v regionu – Íránem. [celá zpráva]

Do Bagdádu už také dorazilo 150 amerických vojáků k posílení ostrahy amerického velvyslanectví. Zastupitelství zůstává otevřené, ale USA část personálu přemístily do jiných částí Iráku a také do Jordánska.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám