Hlavní obsah

Opusťte Irák, vyzvalo Čechy ministerstvo zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zahraničí v pátek vyzvalo Čechy v Iráku, aby zemi opustili. Výjimku podle úřadu představuje jen Kurdistán na severovýchodě země.

Foto: Reuters

Islámský radikál v dobytém severoiráckém Mosulu

Článek

„Na celém území Iráku je situace velmi nebezpečná a její vývoj je vzhledem k ofenzivě islamistických sil v nejbližší době těžko předvídatelný,“ poukázal úřad  v souvislosti s tažením radikálů z Islámského státu v Iráku a v Levantě na Bagdád na svých webových stránkách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Varuje Čechy před cestou do Iráku a občanům, kteří se v zemi již nacházejí, doporučuje odjet. Bezpečnou se podle ministerstva „zatím“ jeví pouze situace v Regionu iráckého Kurdistánu, ačkoliv klid je dosud také na jihu země, kde převládá šíitské obyvatelstvo a radikální sunnité zde nemají podporu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Evakuaci svých občanů v Iráku už připravily také USA a Německo.

Ministerstvo také nabádá Čechy, kteří z různých důvodů nemohou Irák opustit, aby se registrovali v systému DROZD a navázali kontakt s českou ambasádou v Bagdádu.

K tomu je více informací na stránkách:
http://drozd.mzv.cz/
http://www.mzv.cz/baghdad

Reklama

Výběr článků

Načítám