Hlavní obsah

Írán je připraven pomoci Bagdádu, nevylučuje ani spolupráci s USA

– Teherán

V boji proti islámským radikálům, kteří táhnou na Bagdád, je ochoten irácké vládě pomoci i Teherán. Vyloučil ale vojenskou operaci na území Iráku. Írán zároveň připustil i spolupráci se Spojenými státy.

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

„Všichni bychom měli prakticky i verbálně postupovat proti teroristickým skupinám," uvedl na tiskové konferenci, kterou živě přenášela televize, íránský prezident Hasan Rúhání.

Na otázku, jestli by Teherán spolupracoval ve snaze zastavit postup sunnitských radikálů v Iráku i se svým letitým nepřítelem Spojenými státy, Rúhání odpověděl: „Můžeme o tom uvažovat, pokud uvidíme, že se Amerika pouští do zásahu proti teroristickým skupinám v Iráku nebo jinde."

Islámští radikálové ze sunnitské organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) postupují v Iráku na jih směrem k Bagdádu a jejich tažení zatím nenaráží na větší překážky. Jejich cílem je založit islámský chalífát na severu Sýrie a Iráku.

Nasazení revolučních gard prezident popřel

Jejich blesková ofenziva vyvolala v šíitském Íránu velké obavy a objevily se zprávy, že Teherán už údajně poslal do Iráku 150 členů elitních revolučních gard a nabídl dvě brigády k obraně Bagdádu. Rúhání to ale v sobotu popřel.

„Poskytneme svému sousedu Iráku všemožnou podporu a rady, vojenské zapojení ale od nás nebylo požadováno a nepřipadá ani v úvahu," řekl. Írán nevyslal do Iráku žádné vojáky a ani v budoucnu tam nerozmístí žádné své jednotky, zdůraznil íránský prezident.

Dosažení jaderné dohody je prý na dohled

Podle Rúháního je také na dohled dosažení konečné jaderné dohody mezi Teheránem a světovými mocnostmi. Stanovené datum 20. července je prý reálné.

Zbývající rozpory je prý možné vyřešit s pomocí dobré vůle a flexibility. Írán a šestice velmocí se dohodly, že Írán bude pokračovat v obohacování uranu a jakákoliv dohoda bude obsahovat zrušení veškerých sankcí proti Teheránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám