Hlavní obsah

USA vetovaly v RB OSN alžírský návrh žádající humanitární příměří v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy v úterý v Radě bezpečnosti OSN vetovaly alžírský návrh na okamžité humanitární příměří v Pásmu Gazy. Je to třetí takové americké veto od začátku války, která propukla po teroristickém útoku Hamásu na Izrael 7. října. Návrh v patnáctičlenné Radě bezpečnosti podpořilo třináct zemí; Británie se zdržela.

Foto: Profimedia.cz

Rada bezpečnosti OSN na archivním snímku

Článek

„Hlasování pro tento návrh rezoluce je podporou práva Palestinců na život. Hlasování proti ní naopak znamená souhlas s brutálním násilím a kolektivním trestem, který je na nich páchán,“ řekl před hlasováním alžírský velvyslanec při OSN Amár Bindžámá.

Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová již v sobotu po předložení návrhu z alžírské iniciativy dala najevo, že USA dokument odmítnou. Zdůvodnila to obavami, že by schválení rezoluce mohlo ohrozit zprostředkovatelské úsilí USA, Egypta a Kataru o dojednání dohody o klidu zbraní a osvobození rukojmích zadržovaných Hamásem v Pásmu Gazy.

„Požadavek na okamžité a bezpodmínečné příměří bez dohody, která by od Hamásu vyžadovala propuštění rukojmích, trvalý mír nepřinese. Místo toho by to mohlo vést k prodloužení bojů mezi Hamásem a Izraelem,“ uvedla americká velvyslankyně.

Rada bezpečnosti vyzvala Húsíe, aby skončili s útoky v Rudém moři. Londýn hrozí odvetou

Blízký a Střední východ

USA tento týden předložily protinávrh rezoluce, v níž volají po dočasném příměří a staví se proti zahájení izraelské pozemní ofenzivy ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy, kam se před boji na severu uchýlil více než milion Palestinců.

Alžírskem navržená rezoluce, kterou USA nyní vetovaly, nespojovala příměří s propuštěním rukojmích. Odděleně požadovala okamžité humanitární příměří a okamžité a bezpodmínečné propuštění všech rukojmích, píše Reuters.

Válku v Pásmu Gazy vyvolal bezprecedentní útok, při němž 7. října palestinské teroristické hnutí Hamás v jižním Izraeli zabilo na 1200 lidí, převážně civilistů, a přes 250 osob vzalo jako rukojmí. Zhruba stovku unesených Hamás propustil při dosud jediném příměří koncem listopadu. Podle Izraele je v Gaze stále asi 130 unesených, z nichž tři desítky už nežijí. V reakci za říjnový útok zahájil Izrael ofenzivu, při níž v Pásmu Gazy zahynulo více než 29 tisíc osob. Většinu z nich tvoří civilisté, uvádí tamní úřady spravované Hamásem.

Palestinci se zbraněmi rozkradli konvoje s potravinami, řidiče zbili. OSN zastavuje pomoc

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám