Hlavní obsah

Rada bezpečnosti vyzvala Húsíe, aby skončili s útoky v Rudém moři. Londýn hrozí odvetou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York / Londýn

Po posledním útoku Húsíů v Rudém moři, kdy Američané a Britové ve středu sestřelili 21 dronů a střel vypálených jemenskými šíity, Rada bezpečnosti OSN útoky odsoudila. Vyzvala Húsíe, aby s nimi skončili a propustili unesenou loď Galaxy Leader a 25 členů její posádky.

Foto: ČTK/AP

Britský torpédoborec HMS Diamond vypaluje raketu Sea Viper proti střele Húsíů

Článek

Rezoluce RB OSN požaduje, aby Húsíové „okamžitě zastavili všechny útoky, které brání globálnímu obchodu a podkopávají právo volné plavby“. V rezoluci předložené Japonskem a USA se zmiňuje právo členských zemí OSN „bránit své lodě před útoky“. Rezoluce je určena na podporu mezinárodní operace Prosperity Guardian, kdy Američany vedené námořní síly lodě brání obchodní lodě.

Mluvčí hnutí Muhammad Ali Húsí označil rezoluci za politickou hru a řekl, že naopak USA porušují mezinárodní právo. Zopakoval, že terčem jsou pouze lodě spojené s Izraelem nebo plující do Izraele. Terčem útoku Húsíů se však staly i lodě, které s Izraelem neměly nic společného.

Rusko a Čína rezoluci nezablokovaly

Rezoluce byla přijata, i když se Rusku nepodařilo prosadit, aby rezoluce přímo nepodporovala operaci Prosperity Guardian a zmiňovala, že příčinou útoků jemenských vzbouřenců je válka v Gaze. Rusko se nakonec spolu s Čínou, Mosambikem a Alžírskem jen zdrželo hlasování. Čína nerada podporuje rezoluce podporující právo na svobodnou plavbu, protože si klade nároky na 90 procent rozlohy Jihočínského moře, jenomže útoky přinášejí komplikace i jí. Velké lodní kontejnerové společnosti kvůli útokům neplují z Asie do Evropy přes Rudé moře a Suezský průplav, což prodlužuje cestu o dva týdny a současně s tím rostou i náklady na přepravu o lodní prostor. Asi pětina lodí mířících přes Suez je odkloněna kolem Afriky.

Maersk se bude vyhýbat Rudému moři. Lodní přeprava i zboží tak zdraží

Ekonomika

Rusko se zdrželo, byť Írán podporující Húsíe je spojencem Moskvy. Írán dokonce dodává navzdory embargu schválenému Radou bezpečnosti Húsíům zbraně včetně dronů a protilodních střel.

Nákladná opatření

Středeční útok Húsíů byl podle amerického velitelství Centcom, pod které spadá oblast Blízkého východu, od 19. listopadu už dvacátý šestý. Všech 18 dronů, dvě řízené střely a jednu balistickou raketu se podařilo sestřelit a nezpůsobily žádné škody. Sestřelily je buď letouny F/A-18 z americké letadlové lodi USS Dwight D. Eisenhower, nebo palba z torpédoborců USS Gravely, USS Laboon, USS Mason a britského HMS Diamond.

Stanice BBC ale zmiňuje, že to je velmi nákladné, protože jedna britská raketa Sea Viper stojí přes milion liber (přes 28,5 milionu korun). Ničí se s ní drony, které stojí o dva řády méně. To Húsíové vědí.

Britský ministr hrozí odvetnou akcí

Britský ministr obrany Grant Shapps zopakoval, že Húsíové v případě pokračování útoků ponesou následky. Nevyloučil ani případné útoky na Húsíe: „Nemohu zacházet do podrobností, ale mohu říci, že společné prohlášení, které jsme vydali, uvedlo velmi jasně – pokud to neskončí, budou podniknuty akce. Podnikneme akci potřebnou pro ochranu nevinných životů a a globální ekonomiky.“

Slova o útoku na pozice Húsíů na pobřeží Rudého moře padala už loni. Cílem by mohla být odpalovací zařízení protilodních raket Húsíů.

Války jsou dlouhé. A ty současné taky jen tak neskončí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám