Hlavní obsah

Palestinci se zbraněmi rozkradli konvoje s potravinami, řidiče zbili. OSN zastavuje pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový potravinový program (WFP) pozastavil v pondělí dodávky potravinové pomoci do severní části Pásma Gazy, protože na konvoj s pomocí zaútočili hladovějící Palestinci. Kamiony nejprve napadli, poté je rozkradli a závěrem zbili jednoho z řidičů. Informuje o tom WFP na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Palestinská holčička nesoucí polévku u Rafáhu. Za strádání civilního obyvatelstva v Pásmu Gazy činí Izrael odpovědným vládnoucí teroristické hnutí Hamás.

Článek

„Rozhodnutí přerušit dodávky do severní části Pásma Gazy nebylo jednoduché, protože dobře víme, že to znamená další zhoršení tamní situace a riziko, že další lidé zemřou hlady,“ stojí v tiskové zprávě WFP, což je potravinová agentura spadající pod Organizaci spojených národů (OSN).

„WFP je hluboce odhodlán se v rychlosti dostat k zoufalým lidem v celé Gaze, ale musí být zajištěna bezpečnost a ochrana pro dodávky kritické potravinové pomoci a pro lidi, kteří ji přijímají,“ stojí dále na webu.

Světový potravinový program pozastavil dodávky už před třemi týdny, v neděli je ale znovu obnovil, aby dostal potřebnou humanitární pomoc k obyvatelům Pásma Gazy, kteří trpí konfliktem mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás, jenž v oblasti vládne.

Právě Hamás současný konflikt rozpoutal, když vloni 7. října vtrhl na území Izraele a povraždil tam přes 1200 lidí, většinou civilistů. Další pak odvlekl jako rukojmí. Izrael se nyní snaží vojenskou cestou teroristické struktury v Pásmu Gazy zničit. Ze strádání civilního obyvatelstva viní Hamás.

Naprostý chaos

Už nedělní konvoj Palestinci napadli u kontrolního stanoviště Wadi Gaza. Týmu WFP se podařilo prvotní útoky Palestinců, kteří se snažili dostat do nákladních vozidel, odrazit. Poté, co konvoj dorazil do centra města Gaza, Palestinci na konvoj začali střílet. I přes všechny útoky Palestinců ale tým během své cesty rozdal „malé množství jídla“.

Irsko i přes skandál zaměstnanců UNRWA věnuje úřadu přes půl miliardy

Evropa

V pondělí se na sever Gazy vydal druhý konvoj, který se po cestě podle WFP potýkal s naprostým chaosem a násilím v důsledku „zhroucení občanského pořádku“. Mezi městy Chán Júnis a Deir al-Balah bylo následně vyrabováno několik kamionů a jednoho řidiče Palestinci dokonce zbili.

Mouka z kamionů byla podle WFP následně „spontánně rozdělena za velkého napětí a bouřlivého hněvu“.

Světový potravinový program je mezinárodní organizace v rámci OSN, která pomáhá zajišťovat potravinovou bezpečnost po celém světě. WFP byl založen v roce 1961 a sídlí v Římě.

Svět se po skandálech obrací ke Gaze zády

WFP je tak dalším subjektem, který se otáčí k Palestincům z Pásma Gazy zády. Po skandálu nejméně 12 pracovníků Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), kteří se měli přímo zapojit do útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října, se téměř 15 států rozhodlo pozastavit financování UNRWA, čímž podle nevládní organizace UN Watch přišla agentura o 75 procent veškerých financí pro Palestince.

Svoji pomoc pozastavili například tři největší dárci, mezi které s 344 miliony dolarů (téměř 7,9 miliardy korun) patří Spojené státy americké, Německo s 202 miliony dolarů (přes 4,6 miliardy korun) a Evropská unie se 114 miliony dolarů (přes 2,6 miliardy korun), uvádí s referencí na rok 2023 UN Watch na svém webu.

Naopak Irsko i přes tento skandál oznámilo pomoc v hodnotě 20 milionů eur (více než půl miliardy korun) pro UNRWA, a dokonce i vyzvalo další země, aby zastavenou pomoc obnovily.

„Vyzývám ostatní dárce, aby obnovili a rozšířili podporu pro UNRWA, aby mohla poskytovat pomoc milionům palestinských uprchlíků, kteří ji potřebují,“ prohlásil podle agentury Reuters irský ministr zahraničí Michael Martin v prohlášení po setkání s vedoucím UNRWA Philippem Lazzarinim v Dublinu.

Anketa

Je podle vás rozhodnutí OSN přerušit dodávky do severní části Pásma Gazy správné?
Ano
94,5 %
Ne
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25340 čtenářů.

Svět se po skandálu pracovníků - teroristů OSN obrací k Palestině zády

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám