Hlavní obsah

USA a Afghánistán nechtějí ustoupit Tálibánu, osud rukojmí nejistý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMP DAVID/SOUL

Po dvoudenním jednání afghánského prezidenta Hámida Karzáího s Georgem Bushem vzrostly v pondělí obavy o osud 21 jihokorejských rukojmí, které zadržuje fundamentalistické hnutí Tálibán. Afghánský prezident totiž řekl, že kdyby vyhověl požadavkům únosců a propustil vězněné bojovníky Tálibánu, tak by to fundamentalisty povzbudilo k dalším únosců.

Článek

Tálibán už několikrát zdůraznil, že bude pokračovat v únosech, protože to je jeho politika. Mluvčí Tálibánu Karí Jusúf k výsledkům americko-afghánských jednání sdělil, že pokud nedojde k výměně zajatců, tak za osud rukojmí ponesou odpovědnost vůdci obou zemí.

Dva z unesených Korejců již hnutí Tálibán zastřelilo. Hrozí, že zabije i další. Dva z Korejců, unesených 19. července cestou z Kandaháru do Kábulu, jsou navíc vážně nemocní. V pouštní oblasti provincie Ghazní proto byly shozeny léky proti bolesti, léky na srdce i antibiotika.

Jeden z rukojmí, který v sobotu hovořil s po telefonu s vládou, uvedl, že všichni "jsou nemocní, že na ně Tálibové míří zbraněmi a hrozí jim, že je zabijí, jestliže jihokorejská vláda nesplní jejich požadavky".

Korejský prezident se už obrátil s žádostí o pomoc na amerického prezidenta Bushe. Důvodem bylo, že afghánská vláda nechtěla uskutečnit výměnu rukojmí za zajaté bojovníky Tálibánu, z nichž některé údajně zadržují Američané.

Protože USA zatím nedaly najevo, že pomohou, před americkým velvyslanectví v Soulu demonstrovalo na sto lidí proti americké politice v Afghánistánu.

Jednání Bushe s Karzáím

Mluvčí korejského prezidenta v pondělí uvedl, že vláda v Soulu míní jednat nezávisle na výsledku summitu Bushe s Karzáím, který se věnoval především otázce bezpečnosti v Afghánistánu. Jednalo se i o tom, jak snížit počty civilních obětí při náletech. Bush při jednání také obvinil Írán, že podporuje bojovníky Tálibánu. Vyzval Karzáího, aby bojoval s korupcí.

Karzáí po jednání v Camp Davidu uvedl, že hnutí Tálibán díky americké pomoci už nepředstavuje nebezpečí pro kábulskou vládu, ale jen pro afghánské civilisty. "Bezpečnostní situace v Afghánistánu se v uplynulých dvou letech rozhodně zhoršila. O tom není pochyb," řekl dále Karzáí v rozhovoru pro CNN. Také Bush připustil, že se tamní násilí přes téměř šestiletou americkou angažovanost v posledním období vystupňovalo.

Reklama

Související články

Tálibán hrozí smrtí dalších Korejců

O osudu 22 jihokorejských evangelíků, které unesl Tálibán, nebyly v pátek žádné zprávy. Tento den přitom vypršelo další ultimátum. Mluvčí radikálního hnutí ...

Ultimátum vypršelo, Kábul Tálibánu nevyhoví

Afghánské úřady ve středu dopoledne potvrdily, že nepřistoupí na požadavek radikálního hnutí Tálibán a nepropustí jejich vězněné spolubojovníky výměnou za 21...

Výběr článků

Načítám