Hlavní obsah

Unesená Izraelka z videa je mrtvá. Další žena v zajetí zřejmě porodila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jedna z Izraelek unesených teroristy Hamásu do Pásma Gazy Noa Marcianová, která se objevila na propagandistickém videu, je mrtvá. Po smrti je podle rodiny i kanadsko-izraelská mírová aktivistka Vivian Silver, o níž se spekulovalo, že byla unesena, uvedla stanice CBC. Další žena v zajetí patrně porodila, uvedl list The Times of Israel s odvoláním na informace uvolněné izraelskou armádou.

Foto: Profimedia.cz

Portrét unesené Noy Marcianové, ilustrační foto

Článek

V době únosu byla zmíněná žena v devátém měsíci těhotenství. Úřady zdůraznily, že vycházejí z doby, která uplynula, nikoliv z konkrétních zpravodajských informací.

Čtyřiasedmdesátiletá kanadsko-izraelská mírová aktivistka Vivian Silverová, o níž se spekulovalo, že je mezi zajatými, byla zabita hned při útoku 7. října. Stanici CBC to potvrdil její syn Yonathan Zeigen, podle něhož byly její pozůstatky nalezeny v kibucu Be'eri, kde žila a který se stal terčem útoku Hamásu.

Silverová byla se svým synem v kontaktu ještě v den útoku. Mluvili spolu a psali si, potvrdil syn, který s ní byl naposled v kontaktu v 10:54: „Věděla od začátku o Hamásu, o radikálech, kteří přišli do kibucu, ale neznala rozsah a my jsme ho nechápali.“ Silverová v tu chvíli shromažďovala zprávy o podrobnostech útoku od ostatních obyvatel kibucu.

V nemocnici v Gaze nelze ani pohřbít mrtvé

Blízký a Střední východ

Ještě před týdnem si syn myslel, že je matka naživu, protože její dům byl spálený a žádné tělo se v něm nenašlo.

Video s unesenou

Izraelská média rovněž informují o případu unesené devatenáctileté Noy Marcianové, která se v pondělí objevila na videu zveřejněném Hamásem. Na konci videa žena mluvící na záznamu hebrejsky leží na bílém prostěradle se stopami krve, kamera také přibližuje ránu na její hlavě. Záběr evokuje pocit, že je mrtvá. Zda tomu tak skutečně je, izraelská média ani úřady v úterý ráno neuváděly. Odpoledne ale podle listu The Jerusalem Post izraelská armáda smrt desátnice Maarcianové potvrdila.

Teroristé z Hamásu podle The Jerusalem Post tvrdili, že smrt Noy Marcianové je následkem útoků izraelské armády v Gaze. Odborníci, kteří analyzovali zveřejněné video ale tvrdí, že to spíše vypadá, že ji její věznitelé ubili k smrti.

Izraelská armáda (IDF) je s rodinou v kontaktu. „Soucítíme s rodinou Marcianových, jejichž dcera Noa byla brutálně unesena teroristickou organizací Hamás,“ uvedla v prohlášení citovaném izraelským zpravodajským portálem Ynetnews.

„Hamás pokračuje v používání psychologického teroru a chová se nelidsky, prostřednictvím videí a fotografií rukojmích, stejně jako v minulosti,“ poznamenala.

Ynet se rozhodl video nepublikovat, protože v souladu s prohlášením IDF nese obsah zaměřený na podněcování psychologického teroru. Drastické záběry se však objevily na sociálních sítích.

Začátkem tohoto měsíce vyjádřila Noina matka Adi své obavy o tom, jak se její dceři v zajetí daří. „Obávám se, že by jí mohli ublížit. Je jí teprve 19 let, co se stalo? Jako matka cítím, že je naživu, ale volá o pomoc,“ uvedla.

Hamás ukázal, jak pečuje o zraněnou rukojmí. Vrahové se dělají hezkými, reagoval Izrael

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám