Hlavní obsah

V nemocnici v Gaze nelze ani pohřbít mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

V obklíčené nemocnici Šífa v Pásmu Gazy zůstávají i v úterý zablokovaní pacienti a zdravotníci. Nemocnice přitom není schopna plnit svou funkci, protože nemá palivo do generátorů elektřiny. Humanitární organizace varují, že malé děti a kriticky nemocní jsou kvůli tomu v ohrožení života. Chybí i potraviny a voda. Před nemocnicí leží mrtvoly, které nelze pohřbít, uvedl list The Guardian.

Foto: Obtained By Reuters, Reuters

Děti vyndané z inkubátorů v nemocnici Šífa po výpadku proudu

Článek

Palestinské ministerstvo zdravotnictví na Západním břehu Jordánu v Ramalláhu uvedlo, že v nemocnici zemřelo nejméně šest dětí a devět těžce nemocných.

Situaci v nemocnici popsal z nemocnice lékař Munír Burš, který je současně tajemníkem palestinského ministerstva zdravotnictví.

„Neběží žádné generátory, protože potřebují palivo. V Šífě není žádné jídlo, žádná voda, žádná elektřina ani žádné palivo a my se potýkáme s oběťmi. Nejsme schopni zvládat ohromné množství případů. Když lidé přijdou, nemůžeme pro ně nic udělat,“ uvedl lékař citovaný Guardianem.

Prezident Biden vyzval k ochraně největší nemocnice v Pásmu Gazy

Zahraniční

„Před nemocnicí je 110 mrtvých těl, některá v lednicích, které nefungují, a některá jen tak volně před urgentním příjmem. Mohla by se stát zdrojem nemocí,“ dodal doktor.

Podle něj nemocnice plánovala vykopat masový hrob, ale když ji v pátek obklíčili izraelské tanky a ostřelovači, nebylo to už možné.

Tvrzení není jak ověřit.

V okolí nemocnice Šífa bojují izraelské jednotky s palestinskými ozbrojenci, což přimělo tisíce lidí uprchnout. Nemocnice je již tři dny bez elektřiny a vody, přičemž bombardování v její blízkosti situaci ještě ztěžuje. Izraelská armáda tvrdí, že palestinské teroristické hnutí Hamás z okolí nemocnic v Gaze podniká raketové útoky a má pod nemocnicemi své úkryty.

Americký prezident Joe Biden v pondělí uvedl, že největší nemocnici v Pásmu Gazy je potřeba chránit.

Hamás nabídl propuštění až 70 rukojmích výměnou za pětidenní příměří

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám