Hlavní obsah

Hamás ukázal, jak pečuje o zraněnou rukojmí. Vrahové se dělají hezkými, reagoval Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unesená Mia Schemová odvlečená do Pásma Gazy se objevila na novém propagandistickém videu, které zveřejnilo palestinské hnutí Hamás. Jedenadvacetiletá dívka s dvojím izraelsko-francouzským občanstvím na záběrech sděluje, že jí v Gaze operovali poraněnou ruku a prosí, aby mohla být co nejdříve propuštěna. Matka dívky řekla, že únosci její vyděšenou a zraněnou dceru evidentně instruovali, co má říkat.

Hamás zveřejnil záběry jedné ze zhruba 250 unesenýchVideo: AL-QASSAM BRIGADES, Reuters

 
Článek

„Vážně jsem si poranila ruku, když mě vzali do Gazy. Podstoupila jsem tu tříhodinovou operaci. Postarali se o mě, léčili mě, dali mi léky. Všechno je v pořádku,“ odříkává mladá dívka na kameru poté, co se na předchozích záběrech objevuje ležící na posteli se šrouby zpevněnou fixací paže.

Dívka rovněž říká, že byla unesena z izraelského města Sderot, kde se zúčastnila párty. Rodina později upřesnila, že šlo o taneční festival poblíž kibucu Re’im, kde Hamás zabil a unesl řadu lidí.

„Kvůli mé rodině, mému otci a matce a mým bratrům - dostaňte nás odtud co nejdříve, prosím,“ uzavírá unesená Francouzka. Není jasné, kdy bylo video pořízeno, podle analýzy listu New York Times byla však přinejmenším část záběrů pořízena před více než šesti dny.

Schovej se pod mrtvoly a předstírej, že je po tobě, radil otec po telefonu dívce během masakru na festivalu

Blízký a Střední východ

„Vykřikla jsem a padla jsem na zem. Viděla jsem své dítě. Pak jsme začali zpívat, plakat, byli jsme rádi, že žije. Pak mě popadl strach,“ vylíčila novinářům silné emoce po zhlédnutí videa Karen Schemová, matka unesené dívky.

„Vypadá velmi vyděšeně. Vypadá, jako by měla velké bolesti. Odříkává, co jí řekli, ale vidím, že je ve stabilizovaném stavu. Vidím, že potřebuje lékařskou péči,“ dodala. „Až dosud jsem nevěděla, jestli je mrtvá, nebo živá,“ řekla o své dceři.

„Spousta malých i větších dětí byla unesena, stejně jako staří lidé a přeživší holokaustu. Jejich domy byly vypáleny. Toto je zločin proti lidskosti a všichni bychom se měli spojit, zastavit tento teror a přivést všechny zpět domů,“ dodala Karen Schemová, která spolu s dalšími příbuznými unesených minulý týden v emotivním apelu žádala francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o pomoc s návratem lidí odvlečených do Gazy.

Izarel: Vykreslují se jako humánní organizace

„Ve videu se Hamás snaží vykreslit sám sebe jako humánní organizaci, přičemž je zodpovědný za vraždy a únosy nemluvňat, žen, dětí a starých lidí,“ reagovala pak na video Hamásu s unesenou Francouzkou izraelská armáda. Dodala, že je s rodinou Schemové v kontaktu a že využívá „veškerých zpravodajských a operačních opatření“, aby zajistila návrat zajatců.

Ačkoliv má unesená Mia Schemová francouzsko-izraelské občanství, její rodina má i chilské kořeny, její případ proto vyvolal značnou pozornost i v tamních médiích.

Na hudebním festivalu v Izraeli zabili teroristé přes 250 lidí

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám