Hlavní obsah

Izraelci zabili dva vysoce postavené členy Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelské vzdušné údery zabily v Gaze vysoce postavené členy Hamásu, kteří se podíleli na plánování i provedení sobotních útoků, uvedla podle médií armáda.

Velký oblak kouře v Gaze v sobotu ránoVideo: Reuters

 
Článek

Při útoku zaměřeném na velitelství, ze kterého Hamás řídil útok na Izrael, přišel o život Murad abú Murad, šéf vzdušných sil teroristického uskupení, uvedla podle webu Times of Israel armáda židovského státu.

Abú Murad se podle armády minulý víkend „velkou měrou podílel na řízení teroristů během masakru Izraelců“, což zahrnovalo i koordinaci útočníků, kteří se do Izraele dostali na závěsných kluzácích. Vedl také výcvik radikálů.

V sobotu odpoledne pak izraelská armáda oznámila, že pomocí dronu zabila Alího Kazího. jednoho z velitelů Hamásu, který vedl jeden z přeshraničních útoků na jih Izraele.

Podle webu listu The Jerusalem Post mluvčí izraelské armáda Jonatan Konrikus uvedl, že Kazího pomohli zlikvidovat agenti izraelské kontrarozvědky Šin Bet a vojenského zpravodajství Aman.

Kazí byl zatčen na území židovského státu po únosu a vraždě několika Izraelců v roce 2005. Na svobodu se dostal v rámci výměny Palestinců za francouzsko-izraelského vojáka Gilada Šalita. Toho unesl Hamás 25. června 2006 a po pěti a půl letech v zajetí v Pásmu Gazy ho propustil 18. října 2011 výměnou za tisícovku palestinských vězňů.

Armáda rovněž podle webu informovala o „rozsáhlých nočních úderech“, při nichž zasáhla desítky míst, kde byla rozmístěna komanda Hamásu, která 7. října zaútočila na Izrael.

Teroristé z Libanonu

Izraelci v sobotu uvedli, že zabili drony několik „teroristů“, kteří do Izraele zkoušeli proniknout z Libanonu.

„Vojáci izraelské armády před několika hodinami identifikovali teroristické komando, které se pokoušelo vstoupit na izraelské území z Libanonu. Dron se na toto komando zaměřil a zabil několik teroristů,“ uvedl mluvčí armády v tiskové zprávě.

Izraelská armáda v Pásmu Gazy našla těla zabitých Izraelců

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám