Hlavní obsah

Izraelská armáda v Pásmu Gazy našla těla zabitých Izraelců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská armáda při pátečním zásahu v Pásmu Gazy našla těla některých Izraelců zabitých palestinskými ozbrojenci a transportovala je zpět do Izraele, uvedl server listu The Jerusalem Post. Šlo o první zásah izraelské armády v Gaze od překvapivého útoku radikálního hnutí Hamás z minulého víkendu.

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Palestinci opouštějí severní Gazu

Článek

Izraelská armáda už v pátek uvedla, že její jednotky uskutečnily několik rozsahem omezených operací za hranicí Gazy, aby oblast vyčistily od teroristů. Při jedné z nich se podle serveru vojákům podařilo nalézt těla Izraelců a dovézt je zpět. Kolik jich bylo, The Jerusalem Post neuvedl.

Izraelské úřady vycházejí z toho, že Hamás v Pásmu Gazy, které nyní čelí tvrdým odvetným náletům Izraele, drží kolem 150 rukojmích, mezi nimiž jsou i cizinci. Hamás uvedl, že 13 rukojmích už při izraelském bombardování zemřelo. Nezávisle to ověřit nelze.

Nikdy jsem neviděl tak podrobné plánování masového teroristického útoku
představitel izraelské armády

Celkem při masakrech Hamásu zemřelo v Izraeli na 1300 lidí, převážně civilistů. Zahynulo také 1500 ozbrojenců. U některých z nich se podle serveru listu The Times of Israel našly plány útoku či informace o tom, kolik lidí žije v dané izraelské obci.

Izrael a Gaza v souvislostech: Velký speciál Novinek o Blízkém východě

Blízký a Střední východ

Na některých nalezených dokumentech byly podle izraelské televize Kan příkazy ozbrojencům zabít co nejvíce civilistů, na dalším dokumentu podle amerického zpravodajského serveru NBC News byla mapa jednoho z kibuců poblíž Pásma Gazy s instrukcemi cílit na místa, kde by se měly nacházet děti, „vzít rukojmí“ a „zabít tolik lidí, kolik bude možné“.

Jiné příkazy pro ozbrojence počítaly s obklíčením jídelny v kibucu a útokem na ordinaci zubaře nebo supermarket. „Nikdy jsem neviděl tak podrobné plánování masového teroristického útoku“, řekl NBC News jeden z představitelů izraelské armády.

Teroristé z Hamásu vyhlásili Den hněvu a do ulic po světě vyšly desetitisíce muslimů

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám