Hlavní obsah

Turecká letadla už nevidí izraelská jako přátelská

Novinky,
Ankara

Turecko přeprogramovalo na svých letadlech F-16 zařízení pro identifikace nepřátelských letadel. Nyní už izraelské stroje nejsou ukazovány jako přátelské. Je to další důkaz, že Turecko vážně zvažovalo konflikt s Izraelem kvůli loňskému zásahu izraelských lodí. Informoval o tom v úterý turecký list Star.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký stíhací bombardér F-16

Článek

Turecká společnost ASELSAN vyvinula nový systém identifikace pro turecká letadla, lodě i ponorky a nový software, který na rozdíl od předchozího, amerického, automaticky nevyhodnocuje izraelská letadla a lodě jako přátelské. Systém ovšem byl už vyvíjen několik let, zřejmě od roku 2006.

Podle izraelského webu YTnews přišlo nařízení na vývoj vlastního systému, který umožňuje přesunout izraelská letadla do kategorie nepřátelských přímo z kanceláře premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Podle listu už byl systém implementován na tureckých strojích F-16, očekává se, že bude namontován i na lodích a ponorkách, napsal turecký list Star. Plně operační bude v okamžiku, kdy bude instalován na všech tureckých vojenských prostředcích.

Výměna IFF

Letadla F-16 dodaná z USA byla vybavena zařízením pro rozlišení přátelských a nepřátelských strojů (IFF). Ten automaticky bral izraelské stroje jako přátelské. Nový systém už umožňuje vybírat, které stroje považuje armádní velení za přátelské a které ne, a měnit to. To ovšem není jen hrozba pro Izrael, ale také pro Řecko.

Turecko muselo vyvinout vlastní systém, protože americký byl uzamčen pro modifikace. Systém v izraelských letadlech ale lze programovat podle okamžitých potřeb. Izrael navíc znal verzi amerického systému dodanou do Turecka.

Zavedení nového systému IFF jen potvrzuje, že Turecko opravdu zvažovalo válku, jak to naznačil pro satelitní al-Džazíru premiér Recep Tayyip Erdogan. [celá zpráva]

Star v souvislosti se zprávou připomíná, že v letech 2006 a 2007 spáchali tři inženýři ASELSAN sebevraždu. Pracovali na novém systému IFF.

Paradoxem je, jak uvádí list Jerusalem post, že Turecko uvažovalo o tom, že by Izrael modernizoval jeho flotilu strojů F-16 za 100 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám