Hlavní obsah

Syrská vládní vojska obnovila spojení s Halabem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Instanbul/Londýn
Aktualizováno

Syrské vládní jednotky ve čtvrtek pokračovaly v protiútoku na pozice Islámského státu a Fronty an-Nusra u města Chanásir a dobyly ho, uvedla vládní tisková agentura SANA. Zabezpečily tak klíčovou zásobovací trasu pro své jednotky u Halabu. Město dobyl Islámský stát v úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda dobyla město Chanásir, které obsadili islamistéVideo: Reuters

 
Článek

Dobytí Chanásiru potvrdila i opoziční organizace SOHR, která situaci v zemi monitoruje z Londýna. Podle syrských médií armáda po dvoudenní operaci ve městě „obnovila bezpečnost a stabilitu“, když zlikvidovala poslední pozice IS. Podle svých slov způsobila nepříteli značné ztráty.

Syrské jednotky podporovala ze vzduchu ruská letadla.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Chanásir dobyl Islámský stát v úterý. Oznámil, že při akci zabil a zajal dvě stě vládních vojáků. Když zbylí utekli, zmocnil se nejen ručních zbraní, ale také tanků a protiletadlových děl. [celá zpráva]

Místní protivládní aktivista Šadi Safarani sdělil turecké tiskové agentuře Anadopu, že bylo zabito 95 vládních vojáků, ztráty přiznala i oficiální média.

Tvrdé boje sužují život obyčejným Syřanům, občanská válka v zemi trvá skoro pět let.

Příměří na dohled

Od soboty by ale mělo v zemi platit částečné příměří, na kterém se domluvily Rusko a Spojené státy. S jeho podmínkami souhlasí i syrský prezident Bašár Asad. Ve středu dali najevo i povstalci, že by se k dvoutýdennímu příměří mohli připojit.

Saúdskou Arábií podporovaný Vysoký vyjednávací výbor, který sdružuje část opozice a jsou v něm zastoupeny i některé ozbrojené skupiny, podle agentury Reuters sdělil, „že vidí v dočasném dvoutýdenním příměří šanci zjistit, jak vážně to míní druhá strana se závazky z dohody“.

Výhrady má ale k tomu, že se na plánu podílí Rusko, které je samo do konfliktu zapojeno, a že plán ignoruje roli dalšího Asadova spojence, jímž je Írán.

Definitivně se má příměří potvrdit do pátečního poledne.

Plán ale nepočítá se zastavením bojů proti teroristickým skupinám Islámský stát a Fronta an-Nusra. Asad by však chtěl pokračovat i v útocích na další „teroristická uskupení“, jak označuje všechny ozbrojené opoziční skupiny, protože některé z nich jsou podle něj jen zástěrkou pro An-Nusru.

Turecko zpochybňuje své závazky

Turecko nebude vázáno plánem na příměří v Sýrii, řekl ve čtvrtek turecký premiér Ahmet Davutoglu CNN: "Příměří pro nás nebude závazné v situaci, kdy bude ohrožena bezpečnost Turecka. Podnikneme nezbytná opatření proti YPG (syrským kurdským milicím) i DAIŠ (arabský akronym Islámského státu), jestliže budeme cítit potřebu to udělat."

Turecko v pondělí oznámilo, že příměří schvaluje. Místopředseda vlády Numan Kurtulmuş ale zároveň už tehdy uvedl, že turecká armáda bude pokračovat v útocích na syrské kurdské oddíly, pokud budou ony útočit na Turecko.

Reklama

Výběr článků

Načítám