Hlavní obsah

Svědectví z Gazy: Prázdné ulice, shromažďování zásob a čekání na nálety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí Hamás, které Pásmo Gazy kontroluje posledních více než 15 let, se ráno přihlásilo k rozsáhlému útoku na Izrael, při kterém vypálilo stovky raket a vyslalo bojovníky do pohraničních izraelských komunit. Izraelská armáda reagovala zahájením operace Železné meče a mobilizuje desetitisíce příslušníků záloh. Svědectví o napjaté situaci přímo v pásmu Gazy přinášejí reportéři předních zahraničních médií.

Izrael zveřejnil záběry z útoku na GazuVideo: AP

 
Článek

„Ulice Gazy jsou převážně prázdné, zatímco se obyvatelé pobřežní enklávy podléhající izraelské blokádě připravují na vystupňování izraelských náletů,“ popsala situaci na místě Isabel Kershnerová, reportérka deníku The New York Times (NYT).

Čilý ruch je naopak v obchodech. „Supermarkety a pekárny jsou však rušné, neboť lidé shromažďují zásoby. Někteří se začali scházet ve školách, kde hledají úkryt,“ uvedla Kershnerová.

Foto: Stringer, Reuters

Děti oplakávají jednoho z padlých radikálů Hamásu, kteří byli v sobotu zabiti izraelskými silami

V Izraeli je 200 Čechů, hlásí cestovky

Cestování

Obyvatelka Rafáhu pro NYT na hranici pásma s Egyptem stanici Al-Džazíra řekla, že Palestince podle ní čeká „těžká noc“, protože izraelské útoky na pobřežní enklávu pokračují. „Situace zde v Gaze není vůbec dobrá. Mohu vás ujistit, že nejsme připraveni a čeká nás těžká noc. Žádné místo není bezpečné,“ uvedla.

„Palestinci už mají dost toho, že jsou více než 75 let utlačováni a napadáni. Už toho mají dost,“ dodala.

Napětí na Západním břehu Jordánu

Zpravodajka Al-Džazíry Nida Ibrahimová, která informuje z Ramalláhu, soudí, že napětí se vystupňuje i na okupovaném Západním břehu Jordánu.

„Viděli jsme, že kdykoli Izrael zaútočí na obléhané Pásmo Gazy, dojde (na okupovaném Západním břehu) k palestinským útokům proti Izraeli v různých formách, například na nelegální izraelské osady nebo v blízkosti vojenských kontrolních stanovišť,“ dodala.

Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu ráno zaútočilo na Izrael z Pásma Gazy tisícovkami raket. Několika komandům se také podařilo proniknout na území židovského státu. Izraelci to označili za vyhlášení války a spustili odvetnou operaci.

Premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že „nepřítel zaplatí cenu, jakou dosud nikdy nepoznal“.

Válka v Izraeli: Zaútočíme plnou silou, varoval Netanjahu

Blízký a Střední východ

Palestinci vypálili během více než dvou hodin asi 5000 raket na IzraelVideo: Reuters

Stovky mrtvých

Od začátku sobotního útoku palestinských radikálů zahynulo už nejméně 100 Izraelců, hlásí tamní média. V izraelských nemocnicích bylo ošetřeno už více než 900 raněných, oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví.

Na palestinské straně si izraelský odvetný úder vyžádal nejméně 198 mrtvých a 1610 raněných, oznámily podle stanice Al-Džazíra úřady hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Izraelská média už dříve podotkla, že do této bilance jsou patrně zahrnováni i ozbrojenci, kteří byli zabiti po průniku na jih Izraele.

Válka v Izraeli: Speciální vysílání studia Novinek

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám