Hlavní obsah

V Izraeli je 200 Čechů, hlásí cestovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všech zhruba 200 Čechů, kteří jsou nyní v Izraeli s cestovní kanceláří, je v pořádku. Uvedl to místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) Jan Papež. Podle informací ministerstva zahraničí jsou v bezpečí i Češi, kteří jsou v této zemi po vlastní ose, dodal. Jejich počet nezná. Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy spustili několikahodinové ostřelování izraelských měst a zároveň vtrhli do pohraničních oblastí.

Palestinci vypálili během více než dvou hodin asi 5000 raket na IzraelVideo: Reuters

 
Článek

„Všichni jsou v bezpečí, nikdo není zraněný,“ uvedl k českým turistům Papež. S cestovním kancelářemi jsou turisté na poznávacích zájezdech, takže mají blízký kontakt s jejich delegáty, kteří je informují o situaci.

Každá cestovní kancelář nyní podle něj s klienty řeší individuálně, co bude dál. Letecké spojení s Izraelem funguje, takže není problém odcestovat, upozornil Papež.

V bezpečí jsou také pracovníci českého velvyslanectví v Tel Avivu. České televizi to potvrdila Veronika Kuchyňová Šmigolová, velvyslankyně České republiky v Izraeli.

Na festivalu měli Izraelci střelbu za hudební kulisu, v panice pak utíkali všemi směry

Blízký a Střední východ
Foto: Ohad Zwigenberg, ČTK/AP

Izraelští policisté stojí u zabitého palestinského ozbrojence poblíž Pásma Gazy.

Desítky mrtvých, stovky zraněných

Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu ráno zaútočilo na Izrael z Pásma Gazy tisícovkami raket. Několika komandům se také podařilo proniknout na území židovského státu. Překvapivý útok si podle dosavadních informací vyžádal desítky mrtvých a stovky zraněných, objevily se také zprávy o únosech Izraelců. Izraelský premiér Benjamim Netanjahu vzkázal občanům, že země je ve válce, zatímco Západ počínání Palestinců odsuzoval.

Izraelci to označili za vyhlášení války a spustili odvetnou operaci. Izraelské nálety v sobotu v Pásmu Gazy zabily 161 lidí a zranily dalších skoro 1000, uvádějí podle zpravodajské společnosti BBC místní palestinští činitelé.

Izraelská armáda uvedla, že je ve válečném stavu, a slíbila, že se bude bránit. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že nepřítel za útok zaplatí cenu, jakou dosud nikdy nepoznal.

Zakrytá těla obětí leží na ulici v izraelském SderotuVideo: AP

Válka v Izraeli: Speciální vysílání studia Novinek

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám