Hlavní obsah

Válka v Izraeli: Speciální vysílání studia Novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní speciál Zbytečné války je věnován rannímu útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael. Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký v něm označil Hamás za teroristické hnutí. Europoslanec a bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra pak upozornil, že ne všechny země v EU mají stejně jasný názor na podporu Izraele kvůli svým početným muslimským menšinám.

Zbytečná válka speciál: Válka v IzraeliVideo: Novinky

 
Článek

Speciál Zbytečné války je věnován rannímu útoku palestinského hnutí Hamás. Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký v něm označil Hamás za teroristické hnutí. Europoslanec a bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra pak upozornil, že ne všichni v EU mají stejně jasný názor na podporu Izraele kvůli početné muslimské menšině.

„Ve veřejných médiích se o Hamásu mluví jako o radikálech, ale radikálové jsou ti, co se přilepují k silnici. Toto jsou teroristé. Lidé, kteří vraždí ženy, děti a lynčují zajatce, nejsou radikálové, ale teroristé,“ řekl Mikulecký a dodal, že by Izrael měl jednat s teroristy tak, jak s nimi jednat umí a jak je od toho ze Západu odrazován.

Uvedl, že operace bude složitá, protože se palestinští teroristé dostali do měst, kde se s nimi bojuje těžko. Mají tam hodně možností se ukrýt a Izrael nemůže shazovat bomby na domy, kde jsou i civilisté.

KOMENTÁŘ: Palestinci všem ukázali, v jak nebezpečném světě žijeme – Alex Švamberk

Komentáře

Mikulecký také vysvětlil, proč byly zasažené domy palestinskými raketami, když má Izrael sofistikovaný systém protivzdušné obrany Iron dome: „Ve světě neexistuje žádný systém ochrany proti čemukoli, který by dokázal zachytit cokoli, a nyní to cokoli nastalo.“ Zmínil, že počet raket, i kdyby jich bylo vypáleno jen 2200, jak uvádí izraelská armáda, je „ohromné množství“, takže systém protiraketové obrany zahltil. Zmínil také, že systém vyhodnocuje, kam raketa letí, a pokud nesměřuje do obydlených oblastí, tak se proti ní nezasahuje, protože cena antiraket je často vyšší než cena raket vypálených Palestinci.

I zásoby antiraket jsou omezené, navíc není jasné, zda se posádky odpalovacích systémů, které jsou u hranic s Pásmem Gazy, nedostaly samy pod palbu Palestinců, kteří současně zaútočili na území Izraele.

Analytik zmínil, že zeď neobklopuje celé pásmo. Na určitých částech společné hranice jsou pletivové ploty, jež není tak těžké překonat.

Profesionální útok

Přiznal, že útok byl proveden profesionálně: „Je tu dobrá koordinace tohoto útoku, nejenže byl vstup na území Izraele zkoordinovaný s raketovým útokem, ale sestával z překročení námořní hranice, byly použity čluny. Izraelcům se některé podařilo zničit, ale evidentně ne všechny, byly použity motorové paraglidy a i podzemní tunely, které měli připravené.“

Mikulecký dodal, že tunely byly vybudovány díky štědré podpoře EU, která tam neustále posílá materiál na výstavbu. „Viděli jsme i záběry, kdy těžká stavební technika, jako bagry, byla použita k prorážení pohraničních plotů,“ připomněl.

Dále se všichni věnovali mezinárodní situaci, shodli se, že v pozadí stojí Írán, který se obává dohody Izraele se Saúdskou Arábií. Mikulecký se nedomnívá, že by do akce byla zapojena Moskva, i když jí situace odvracející pozornost od války na Ukrajině může vyhovovat.

Vývoj událostí můžete sledovat také v on-line reportáži Novinek.

Válka v Izraeli: Zaútočíme plnou silou, varoval Netanjahu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám