Hlavní obsah

Brazílie svolá kvůli útoku na Izrael mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilské ministerstvo zahraničí oznámilo, že po největším útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael za poslední roky svolá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Brazílie, která tento měsíc převzala rotující předsednictví RB OSN, ve veřejném prohlášení útoky odsoudila a vyjádřila solidaritu s izraelským lidem, uvedla agentura Reuters.

Palestinci vypálili během více než dvou hodin asi 5000 raket na IzraelVideo: Reuters

 
Článek

Brazílie v prohlášení rovněž zopakovala, že podporuje dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu, tedy vytvoření nezávislého palestinského státu po boku Izraele.

„Brazilská vláda opakuje, že neexistuje žádné ospravedlnění pro uchýlení se k násilí, zejména proti civilistům, a vyzývá všechny strany k maximální zdrženlivosti, aby se zabránilo eskalaci situace,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Úřad dodal, že „pouhé vedení konfliktu není životaschopnou alternativou řešení izraelsko-palestinské otázky a obnovení mírových jednání je naléhavé“.

Na ženy a děti nebudeme brát ohledy, burcují Palestinci

Blízký a Střední východ

Na festivalu měli Izraelci střelbu za hudební kulisu, v panice pak utíkali všemi směry

Blízký a Střední východ

Palestinci se radují ze zadržení izraelského vojákaVideo: Reuters

Foto: Ammar Awad, Reuters

Následky palestinského raketového útoku v izraelském městě Aškelon

Stovky mrtvých

Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu ráno zaútočilo na Izrael z Pásma Gazy tisícovkami raket. Několika komandům se také podařilo proniknout na území židovského státu. Izraelci to označili za vyhlášení války a spustili odvetnou operaci.

Od začátku sobotního útoku palestinských radikálů zahynulo už nejméně 100 Izraelců, hlásí tamní média. V izraelských nemocnicích bylo ošetřeno už více než 900 raněných, oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví.

Na palestinské straně si izraelský odvetný úder vyžádal nejméně 198 mrtvých a 1610 raněných, oznámily podle stanice Al-Džazíra úřady hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Izraelská média už dříve podotkla, že do této bilance jsou patrně zahrnováni i ozbrojenci, kteří byli zabiti po průniku na jih Izraele.

Hamás zveřejnil záběry z útokuVideo: Reuters

Zakrytá těla obětí leží na ulici v izraelském SderotuVideo: AP

Válka v Izraeli: Zaútočíme plnou silou, varoval Netanjahu

Blízký a Střední východ

Válka v Izraeli: Speciální vysílání studia Novinek

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám