Hlavní obsah
Online

Válka v Izraeli: Zaútočíme plnou silou, varoval Netanjahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu ráno zaútočilo na Izrael z Pásma Gazy tisícovkami raket. Několika komandům se také podařilo proniknout na území židovského státu. Izraelci to označili za vyhlášení války a spustili odvetnou operaci. Vývoj situace Novinky sledovaly v on-line reportáži.

Živě: Záběry z noční GazyVideo: Reuters

 
Článek

Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy ráno zahájili rozsáhlý a podle místních médií překvapivý útok na Izrael. Kromě raket vyslali i komanda, která se na několika místech střetla s policisty a vojáky a podle dostupných informací a záběru ze sociálních sítí zabíjejí civilisty a berou Izraelce jako rukojmí a unášejí je do Pásma Gazy.

Izraelská armáda uvedla, že je ve válečném stavu, a slíbila, že se bude bránit. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že nepřítel za útok zaplatí cenu, jakou dosud nikdy nepoznal.

Konec on-line přenosu

On-line přenos z války v Izraeli pro dnešek končí. O aktuálním dění v tomto státě na Blízkém východě vás budeme opět informovat v neděli. Děkujeme za pozornost.

Rakety dopadají na Tel Aviv

Hamás odpálil večer salvu raket z Gazy směrem na Tel Aviv. Podle BBC jedna z raket zasáhla rezidenční budovu. Minimálně dva lidé byli zraněni, záchranářům se je podařilo vytáhnout z trosek. Zda byl někdo zabit, či zda jsou v domě ještě přeživší, není v tuto chvíli jasné.

Blinken naléhal na Abbáse

Šéf americké diplomacie Antony Blinken v telefonátu s prezidentem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem naléhal na to, aby palestinská samospráva útoky Hamásu odsoudila a pomohla uklidnit situaci na okupovaném Západním břehu Jordánu. Blinken „zopakoval, že Spojené státy jednoznačně odsoudily teroristické útoky Hamásu proti Izraeli, a vyzval všechny vůdce v regionu, aby je odsoudili,“ uvedla americká diplomacie.

Netanjahu varoval obyvatele Pásma Gazy

Premiér Netanjahu v projevu občanům slíbil tvrdě potrestat Hamás. Obyvatelům Pásma Gazy vzkázal, aby odešli z míst, kde se Hamás ukrývá, protože armáda tam zasáhne „plnou silou“.

„Občané Izraele, jsme ve válce,“ řekl Netanjahu ve videu publikovaném několik hodin po prvních zprávách o ofenzivě. „Tuto válku vyhrajeme, ale cena bude vysoká… Pomstíme se jim za tento černý den,“ uvedl premiér v dalším projevu zveřejněném dnes večer a varoval, že válka potrvá dlouho a bude náročná.

Netanjahu se vyjádřil také ke zprávám o tom, že Palestinci zajali několik desítek Izraelců a drží je jako rukojmí. „Izrael si vyřídí účty s kýmkoli, kdo by jim ublížil,“ řekl.

Vojenské konfrontace v posledních dekádách

Přehled úmrtí izraelských vojáků a civilistů při vojenských konfrontacích od získání nezávislosti v roce 1948 (řazeno podle počtu obětí). Při dnešním útoku palestinských radikálů z Pásma Gazy zahynulo nejméně 250 Izraelců a na 1450 bylo zraněno.

  • 6373 obětí: 1948–1949 – první izraelsko-arabská válka (válka o nezávislost Izraele), padlo v ní 6373 Izraelců (z toho asi 4000 vojáků) a na 15 000 Arabů;
  • 2656 obětí: 1973 – čtvrtá arabsko-izraelská válka (tzv. jomkippurská), padlo v ní na 2650 Izraelců a přes 15 000 vojáků arabských zemí;
  • 1551 obětí: 1967–1970 – tzv. opotřebovací válka, v Egyptě nazývaná „válka za vyčerpání Izraele“, skončila v srpnu 1970 se ztrátami na obou stranách (arabské byly ztráty větší);
  • 1010 obětí: 2000–2005 – druhé palestinské povstání, tzv. intifáda Al-Aksá, vyžádalo si na 4700 mrtvých, z toho na 1010 Izraelců;
  • 796 obětí: 1967 – šestidenní válka, padlo v ní na 10 000 vojáků, z toho 776 izraelských (plus 20 izraelských civilistů);
  • 667 obětí: 1982–1985 – první libanonská válka: 20 000 obětí (z toho 667 Izraelců), 32 000 zraněných;
  • 231 obětí: 1956 – druhá izraelsko-arabská válka (sinajská): padlo na 1900 vojáků, z toho 231 Izraelců;
  • 220 obětí: 1987–1993 – první palestinská intifáda (povstání; též „válka kamení“), vyžádala si přes 2300 obětí – asi 2150 Palestinců a 220 Izraelců;
  • 250 obětí: 2023 – dnešní útok radikálních ozbrojenců z palestinského Pásma Gazy na Izrael, zahynulo nejméně 250 Izraelců, zraněných je přes 1450. V Pásmu Gazy zemřelo nejméně 232 tamních obyvatel, zraněných tam je skoro 1700.
  • 165 obětí: 2006 – druhá libanonská válka, vyžádala si na 1300 mrtvých Libanonců a 165 Izraelců.

Macron mluvil s Abbásem

Francouzský prezident Emmanuel Macron útoky Hamásu odsoudil již během sobotního dne. Vpodvečer hovořil s Mahmúdem Abbásem, prezidentem palestinské autonomie.

„Prezident vyjádřil své znepokojení nad situací a připomněl, že je důležité jednoznačně odsoudit teroristické útoky proti Izraeli, jeho vojákům a jeho obyvatelům,“ uvedl v prohlášení Elysejský palác.

Abbás vyzval Macrona, aby zasáhl a zastavil „izraelskou agresi, kterou vedou okupační síly nebo skupiny osadníků proti Palestincům“, uvedla palestinská tisková agentura WAFA.

Foto: Fermin Rodriguez, ČTK/AP

Emmanuel Macron

Mrtvých Izraelců je už 250

Bilance izraelských obětí po útoku ozbrojenců z Hamásu vzrostla na 250, uvedl list The Times of Israel. Zraněných je podle úřadů přes 1450.

Tel Aviv pod palbou

Po setmění se zvýšila intenzita ostřelování Pásma Gazy. Reportérka televizní stanice i24news Hamdah Salhutová na síti X informovala, že několik raket dopadlo i na druhé největší izraelské město Tel Aviv.

„Teror osadníků a okupačních vojáků“

Palestinský lid má právo bránit se „teroru osadníků a okupačních vojáků“, prohlásil prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás po izraelské odvetě na překvapivý útok radikálního hnutí Hamás na Izrael.

Podle agentury Reuters to dnes Abbás řekl na mimořádném setkání s řadou klíčových představitelů palestinské autonomie v Ramalláhu. Abbás v průběhu dne hovořil mimo jiné s představiteli Spojených států a Francie, kterým sdělil, že za vyostření konfliktu mohou „izraelské okupační praktiky“.

K „explozi“ konflikt přivádí „nespravedlnost“ vůči Palestincům, řekl Abbás americkému ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi. Za nynější eskalaci podle něj mohou „praktiky kolonialistů a izraelských okupačních sil i agrese proti islámským a křesťanským svátostem“, informovala palestinská tisková agentura WAFA.

Vláda národní jednoty

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes po překvapivém útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael navrhl opoziční straně Ješ atid (Budoucnost existuje) expremiéra Jaira Lapida a Straně národní jednoty exministra obrany Bennyho Gance, aby s ním utvořili vládu národní jednoty. Informoval o tom list The Times of Israel.

Netanjahu tuto nabídku učinil během sobotní schůzky s Lapidem a Gancem a uvedl, že taková vláda by měla stejný formát jako vláda Leviho Eškola, do níž vstoupil tehdejší opoziční lídr Menachem Begin před šestidenní válkou v roce 1967. Izrael zažil již tři vlády národní jednoty.

Ganc uvedl, že zvažuje vstup do takové vlády na dobu trvání války, ale že trvá na tom, aby se vláda „zabývala bezpečnostními výzvami sama“, a to způsobem, který by jeho straně umožnil „věcné partnerství a vliv na rozhodování na příslušných fórech“. Netanjahuovi také vzkázal, že bez ohledu na to, jak to dopadne, získá současná vláda plnou podporu „pro jakoukoli odpovědnou a rozhodnou bezpečnostní akci“.

Lapid v sobotu večer prohlásil, že by se připojil k „redukované, profesionální a mimořádné vládě“, ale tvrdil, že by nebylo možné zvládnout válku s „extrémním a nefunkčním složením současného kabinetu“. Podle listu tak v podstatě vyzval premiéra, aby z vlády odstranil krajně pravicové strany – Náboženský sionismus a Židovská síla (Ocma jehudit) –, aby mohl do koalice přivést svou stranu Ješ atid.

Netanjahu nabídl opozici, aby s ním utvořila vládu národní jednoty

Izraelské nálety v Pásmu Gazy

Izraelské nálety dnes zničily tři výškové budovy v Pásmu Gazy, uvedli novináři agentury AFP, kteří viděli, jak se budovy, každá více než desetipatrová, po explozích jedna po druhé zřítily.

Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že provedly nálety na dvě výškové budovy v Pásmu Gazy, které sloužily jako sídlo Hamásu. „Teroristická organizace Hamás záměrně umisťuje svůj vojenský majetek v srdci civilního obyvatelstva v Pásmu Gazy,“ uvedly IDF, které dodaly, že předem varovaly obyvatele budovy a vyzvaly je k evakuaci.

V prohlášení se dále uvádí, že IDF nyní v Gaze provádějí letecké údery a později budou pokračovat „těžkými pozemními prostředky“. Izraelský ministr energetiky Jisrael Kac navíc oznámil, že Izrael přeruší dodávky elektřiny do Gazy.

Po dopadu raket se v Gaze zřítily mnohapatrové budovy v rezidenční čtvrtiVideo: Reuters

232 obětí po izraelské odvetě

Bilance palestinských obětí po izraelské odvetě za útok Hamásu vzrostla ze 198 na 232 lidí, uvádí palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze.

Zneškodnění palestinských bojovníků na moři

Izraelská armáda zveřejnila v sobotu video, jež zachycuje akci proti desítkám palestinských bojovníků, kteří se pokoušeli proniknout do Izraele po moři. Agentura Reuters nicméně zdůraznila, že není možné nezávisle ověřit místo ani datum natočení videa.

Podle izraelské armády bylo nicméně video pořízeno u břehů jižního Izraele. Palestinští ozbrojenci mířili k břehům hned na několika člunech.

Izraelské námořnictvo zabilo desítky palestinských ozbrojenců mířících do země po mořiVideo: Reuters

Izraelská armáda zneškodnila desítky palestinských bojovníků na moři

Izrael má podporu USA

Spojené státy plně stojí za Izraelem a podporují jeho právo na sebeobranu po útoku palestinských ozbrojenců. V telefonickém rozhovoru to izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi řekl americký prezident Joe Biden.

Dodal, že USA jsou připraveny nabídnout Izraeli „všechny vhodné prostředky podpory“. Rovněž šéf americké diplomacie Antony Blinken uvedl, že izraelská vláda má podporu USA, a doplnil, že „pro terorismus neexistuje žádné ospravedlnění“.

„Premiéru Netanjahuovi jsem jasně řekl, že jsme připraveni nabídnout vládě a lidu Izraele všechny vhodné prostředky podpory,“ uvedl Biden v prohlášení po rozhovoru s Netanjahuem. „Izrael má právo bránit sebe a svůj lid. Spojené státy varují jakoukoli jinou stranu nepřátelskou vůči Izraeli, která by v této situaci hledala výhody,“ dodal.

Foto: Bonnie Cash, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Mrtvých přibývá

Při útoku radikálních ozbrojenců z palestinského Pásma Gazy dnes zahynulo nejméně 150 Izraelců, uvedl izraelský televizní kanál N12. Zraněných je podle ministerstva zdravotnictví přes 1100.

Očekává se, že bilance obětí bude vzhledem k pokračujícím bojům dál stoupat, napsal list The Times of Israel. Podle deníku Haarec střety mezi bojovníky Hamasu a izraelskou armádou pokračují zejména na jihu Izraele u hranic s Pásmem Gazy. Hnutí Hamás oznámilo, že vypálilo dalších 150 raket směrem na Tel Aviv.

Palestinské úřady informují, že při odvetném útoku izraelských ozbrojených sil zemřelo v Pásmu Gazy nejméně 198 tamních obyvatel, zraněných je na 1600. Stovky ozbrojených Palestinců zabili izraelští vojáci na izraelském území, uvedl Haarec.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám