Hlavní obsah

Na ženy a děti nebudeme brát ohledy, burcují Palestinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sderot

Mluvčí izraelské armády v sobotu odpoledne poprvé potvrdil informace, že v samotné Gaze jsou po útocích ozbrojenců z Hamásu drženi v zajetí izraelští civilisté i vojáci. Počty rukojmích však nejsou známy. Oznámil to list Ha'arec. Mluvčí palestinské organizace Islámský džihád se nechal mezitím slyšet, že Palestinci „nebudou brát ohledy na ženy a děti“.

Hamás zveřejnil záběry z útokuVideo: Reuters

 
Článek

„Všichni zajatci v rukou odbojových organizací budou drženi až do propuštění všech našich vězňů z izraelských věznic,“ řekl mluvčí palestinské organizace Islámský džihád Daúd Šiháb.

Zdůraznil přitom, že Palestinci „nebudou brát ohledy na to, že mezi zajatými jsou děti a ženy“. Zdůvodnil to tím, že také Izraelci dříve zadrželi ženy i děti.

Válka v Izraeli: Zaútočíme plnou silou, varoval Netanjahu

Blízký a Střední východ

Vysoký představitel Hamásu tvrdí, že do Pásma Gazy bylo odvlečeno velké množství Izraelců, včetně vysoce postavených důstojníků.

„Zahajujeme ofenzívu, která bude dále eskalovat, cílem je svoboda pro palestinský lid a svatá místa,“ řekl Saleh al-Arúrí, který je místopředsedou politického křídla Hamásu.

Útočníkům sami otevírali

Do zajetí přitom Izraelci padali i vlastní osudovou chybou. Když slyšeli v sobotu ráno poplach, předpokládali, že jde o obvyklé raketové útoky. Proto otevírali dveře vojákům, mysleli si, že jde o příslušníky izraelské armády. Ve skutečnosti to ale byli ozbrojenci z Hamásu, kteří je okamžitě zadrželi jako rukojmí.

„Probudili jsme se v 6:30 kvůli poplachu, mysleli jsme, že jde o obvyklé raketové útoky, ale na ulici jsme zaslechli výstřely, znělo to, jako by vycházely z parkoviště naší budovy,“ popsal pro televizní stanici Kan sobotní ráno Šoval Kalon, obyvatel města Sderot.

Netrvalo dlouho, když si jeho rodina uvědomila, že se děje něco neobvyklého. „Pak jsme začali vídat lidi z Hamásu v pick-upech. Klepali na domy obyvatel, kteří si mysleli, že jde o izraelské vojáky. A oni je vzali jako rukojmí,“ řekl Kalon.

Přibližně 50 izraelských rukojmí zadržují ozbrojenci Hamásu v kibucu Be'eri, poblíž Pásma Gazy, oznámila izraelská stanice N12.

Zadržení rukojmích následně potvrdil listu Ha'arec také mluvčí izraelské armády. Podle něj padli do zajetí nejen civilisté, ale také vojáci.

Ozbrojence si spletli s vojáky, Izraelci sami otevírali útočníkům dveře

Blízký a Střední východ

Stovky mrtvých

Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu ráno zaútočilo na Izrael z Pásma Gazy tisícovkami raket. Několika komandům se také podařilo proniknout na území židovského státu. Izraelci to označili za vyhlášení války a spustili odvetnou operaci.

Od začátku sobotního útoku palestinských radikálů zahynulo už nejméně 100 Izraelců, hlásí tamní média. V izraelských nemocnicích bylo ošetřeno už více než 900 raněných, oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví.

Na palestinské straně si izraelský odvetný úder vyžádal nejméně 198 mrtvých a 1610 raněných, oznámily podle stanice Al-Džazíra úřady hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Izraelská média už dříve podotkla, že do této bilance jsou patrně zahrnováni i ozbrojenci, kteří byli zabiti po průniku na jih Izraele.

Válka v Izraeli: Speciální vysílání studia Novinek

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

V Izraeli je 200 Čechů, hlásí cestovky

Všech zhruba 200 Čechů, kteří jsou nyní v Izraeli s cestovní kanceláří, je v pořádku. Uvedl to místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) Jan...

Výběr článků

Načítám