Hlavní obsah

Stažení ruských vojáků a zbraní ze Sýrie může rozhoupat Izrael k podpoře Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vynucený přesun ruské armádní techniky ze Sýrie na ukrajinskou frontu může mít dalekosáhlé následky. Sousednímu Izraeli může uvolnit ruce jednak k dosud odmítané vojenské pomoci Ukrajině a jednak k vojenskému zásahu v samotné Sýrii, kde byl dosud židovský stát vzhledem k ruské dominanci zdrženlivý, píše americký deník The New York Times.

Foto: Louiza Vradi, Reuters

Izraelský premiér Jair Lapid

Článek

Dva západní diplomatické zdroje a další zdroj z izraelských bezpečnostních kruhů listu NYT potvrdily, že Rusové kvůli nutnosti nahradit ztráty na bojišti ze Sýrie stáhli 1200 až 1600 vojáků (podle jednoho zdroje ještě víc) včetně velitelů a nejméně jeden systém protiletecké obrany. Právě ruská protiletecká obrana přitom Izraelce odrazuje od rozsáhlejších úderů ve znepřátelené Sýrii.

Zesílená ruská podpora od roku 2015 syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi pomohla zvrátit občanskou válku na svou stranu, výrazně mu pomohla v pomoci s rebely i džihádisty Islámského státu. Po stažení části ruských sil by tak mohl být Asad oslaben.

Izraelské letectvo sice pravidelně podniká nálety na syrské území ve snaze znemožnit upevnění pozic s Asadovým režimem spřátelených íránských milic v Sýrii, rozsáhlejším operacím ale bránily obavy z ruských protileteckých systémů S-300. Pokud by se prokázalo, že byly z oblasti staženy (podle tří zdrojů NYT se tak skutečně stalo), mohly by operace zintenzivnit, a navíc to otevírá cestu k izraelské podpoře Ukrajiny. Debatu o ní rozvířily zprávy o dodávkách íránských dronů Rusku, které sice Teherán popírá, ale zprávy z bojiště o jejich nasazení svědčí.

Vychází nový Salon: Válka na Ukrajině reportážním pohledem z Izraele

SALON

Izrael by mohl Ukrajincům dodat věhlasný a účinný systém Iron Dome (železnou klenbu), který se osvědčil proti střelám odpalovaným Palestinci z Pásma Gazy, nebo protileteckou obranu s delším dosahem Barak 8.

Zatím se zbraněmi nepočítejte

Izraelský ministr pro otázky diaspory Nachman Šai sice na konci týdne na Twitteru napsal, že „už by déle nemělo být pochyb o tom, kde by Izrael měl v tomto krvavém konfliktu stát. Nastal čas, aby Ukrajina obdržela také vojenskou pomoc“, izraelský ministr obrany Benny Gantz ale jeho výrok ve středu mírnil s tím, že jeho země Ukrajincům dodá systémy včasného varování civilistů, zbraně ale (zatím) ne.

V Izraeli se ozývají hlasy na dodání zbraní Ukrajině. Medveděv varuje

Válka na Ukrajině

„Izrael Ukrajinu podporuje a stojí za ní stejně jako USA, NATO a západní země. To už jsme řekli a dnes opakujeme. Zároveň chci ale zdůraznit, že Izrael nedodá na Ukrajinu zbraňové systémy z různých operačních důvodů,“ uvedl.

K oněm operačním důvodům může podle NYT patřit kromě obav z následků v Sýrii také strach o vztah se samotným Ruskem, kde žije početná židovská komunita, přičemž mnoho ruských Židů naopak žije v Izraeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám