Hlavní obsah

Šéf Hizballáhu Nasralláh dal od akcí Hamásu ruce pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

V pátek se poprvé vyslovil k válce, kterou vede Izrael proti teroristickému hnutí, šéf libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh. Ocenil teroristický útok Hamásu ze 7. října. Zdůraznil, že operace byla stoprocentně palestinská, čímž zdůraznil, že Hizballáh do ní nebyl zapojen. Kvůli hrozbě jeho útoku z Libanonu jsou izraelské jednotky na severu země rozmístěné a připravené ve vysokém stavu pohotovosti.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh při projevu na obrazovce

Článek

Nasralláh ocenil teroristický útok Hamásu ze 7. října, označil operaci „za velkou“ a „stoprocentně palestinskou“. „Proto byla operace tak úspěšná. Jak víte, boj dále pokračuje,“ řekl Nasralláh.

Očekávané zapojení Hizballáhu do operací proti Izraeli nicméně neoznámil. Zdůrazněním toho, že šlo o výhradně palestinskou akci, také odmítl odpovědnost za podíl na masakru.

Útok podle něj bude mít přetrvávající dopad. „Tato skvělá seizmická operace způsobila zemětřesení v bezpečnosti, vojenství, politice, diplomacii, a dokonce psychologické otřesy. Bude mít hluboké strategické dopady,“ chválil pachatele největšího protižidovského pogromu od dob holokaustu.

Írán podporuje Palestince, ale do války se mu nechce

Blízký a Střední východ

Nasralláh také řekl, že operace ukázala „slabost a naprostou křehkost Izraele“. „Je křehčí než pavoučí síť,“ řekl generální tajemník Hizballáhu (pavoučí vlákna jsou ve skutečnosti extrémně pevná – pozn. red.).

Konflikt zařadil do širší souvislosti. „Gaza je dvacet let v obklíčení a přes dva miliony lidí žijí na malém území,“ agitoval Nasralláh s tím, že se obyvatel Pásma Gazy nikdo nezastává, ani Evropa, ani mezinárodní společenství, ani Liga arabských států. Zmínil, že politikou nepřítele jsou jen perzekuce.

V předtočeném projevu taktéž připomněl, že umírají i Libanonci.

Zklamaný Hamás

Otázka, jak moc zareaguje libanonské hnutí Hizballáh na izraelskou odvetu za teroristický útok Hamásu, patří v současné válce na Blízkém východě ke klíčovým. Hizballáh, který je stejně jako Hamás napojený na Teherán, může na severu otevřít druhou frontu. Zatím to však neudělal, což Hamás zklamalo.

Zatím Hizballáh „jen“ ostřeloval raketami sever Izraele, což vedlo v říjnu k evakuaci 42 obcí z hranic s Libanonem a také k evakuaci města Kirjat Šmona, ovšem k masovým raketovým útokům nedošlo, připomněl list The Times of Israel.

Ve čtvrtek se napětí vyostřilo, rakety opět zasáhly Kirjat Šmonu, kde zranily dva lidi. K vypálení tuctu střel se přihlásil Hamás. Hizballáh současně oznámil, že nasadil drony s výbušninami a zaútočil na 19 izraelských pozic podél hranice s Libanonem, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Podle arabského mluvčího Izraelských obranných sil (IDF) Avichaje Adriho střety nabraly na síle. Zmínil také, že Hizballáh posílila íránská Brigáda imáma Husajna. Pohrozil, že další eskalace přinese tvrdou odvetu: „Hizballáh a Brigáda imáma Husajna způsobí, že Libanon zaplatí vysokou cenu za podporu Hamásu-IS. IDF jsou plně připraveny odpovědět komukoliv, kdo se pokusí podkopat suverenitu na severu.“

Brigáda, kterou tvoří především iráčtí šíité, je zařazena do čtvrté divize syrské armády.

Izrael už na předchozí útoky odpověděl dělostřeleckou palbou a nálety. Naposled cílil i na vojenské velitelství Hizballáhu v oblasti. Podle libanonské tiskové agentury NNA izraelské útoky zabily čtyři lidi. Od začátku války bylo při izraelských útcích zabito na libanonské straně 71 lidí, většinou příslušníků Hamásu a Hizballáhu. Mezi mrtvými jsou však i civilisté včetně pastevců, uvedla agentura AFP. Hizballáh přiznal 56 obětí z řad svých bojovníků. Ve středu padlo také devět Izraelců – osm vojáků a jeden civilista.

Nad Libanonem také letěl izraelský dron, o němž Hizballáh tvrdil, že ho sestřelil, ale Izrael tyto zprávy popřel.

Wagnerovci mají dodat Hizballáhu ruský pancir

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám