Hlavní obsah

Wagnerovci mají dodat Hizballáhu ruský pancir

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké zpravodajské služby získaly informace, že syrský prezident Bašár Asad souhlasil s poskytnutím ruského protiraketového systému Pancir-S1 libanonskému Hizballáhu, který podporuje boj teroristů z palestinského Hamásu proti Izraeli a židovský stát ostřeluje. Dodávku systému, jenž je momentálně rozmístěn v Sýrii, mají podle stanice CNN „zařídit“ wagnerovci, kteří v zemi operují.

Foto: Profimedia.cz

Ruský protiraketový systém Pancir S1 v akci na okupovaném území Ukrajiny (květen 2022)

Článek

Američané sledují podle zdroje CNN blízkého tajným službám pohyb systému Pancir-S1, v kódu NATO SA-22 Greyhound, což je samohybný protiletadlový systém krátkého a středního dosahu, již delší dobu. Nejnovější situaci podle druhého zdroje stanice CNN vyhodnotili s ohledem na informace o jednání Asada se zástupcem wagnerovců a Hizballáhem o dodání systému. O zájmu Hizballáhu o samohybný protiletadlový systém krátkého a středního dosahu informoval také deník The Wall Street Journal.

Možnost, že by Hizballáh mohl mít brzy nový systém protivzdušné obrany, vyvolává obavy především kvůli skutečnosti, že ozbrojenci Hizballáhu podporovaného a vyzbrojovaného Íránem zjevně uvažují o otevření nové fronty na severní hranici Izraele s Libanonem. To by ztížilo pozici armády židovského státu v jeho boji proti teroristům z Hamásu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský protiraketový systém Pancir S1 na výstavě v Moskvě (srpen 2022)

Rusko je spojencem Asada, který by se bez pomoci jeho armády neudržel u moci. Přes Írán má také vazby na libanonský šíitský Hizballáh. Vůdce Hamásu pak v Moskvě hostili už po vpádu a vraždění teroristů v Izraeli.

USA ve snaze odradit Hizballáh od otevření severní fronty proti Izraeli umístily ve východním Středomoří dvě letadlové lodi. Jde také o varování pro Írán, aby se expediční sbor íránských revolučních gard al-Kuds (arabský název pro Jeruzalém) nepokoušel o ovlivňování bojů v Pásmu Gazy ani jinde.

Do sudu se střelným prachem se přilévá benzin

Napětí v regionu ale přesto houstne. Poté co Izrael přestal varovat Rusko před svými leteckými údery proti skladům zbraní a pozicím Hizballáhu u Damašku a Aleppa, hrozí, že by se právě Sýrie mohla stát další frontou ve válce mezi židovským státem a Hamásem, uvedla v pátek agentura Bloomberg.

Foto: Gil Eliyahu, Reuters

Izraelské tanky míří k hranicím s Libanonem.

Právě tomu se USA a jejich regionální arabští spojenci snaží zabránit, když vyjednávají o zmírnění situace v Pásmu Gazy pomocí rozšíření humanitárních dodávek a případných pauz v boji. Podle zvláštního vyslance OSN pro Sýrii Geira Pedersena je ale možná už pozdě.

„Rozšíření (konfliktu) do Sýrie není jen riziko, už to začalo,“ řekl podle agentury Bloomberg.„Do sudu se střelným prachem se přilévá benzin a vše už začíná doutnat,“ dodal.

ANALÝZA: Izrael nemá o čem jednat

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám