Hlavní obsah

Šéf Al-Káidy Zavahrí vyzval muslimy k jednotě ve svaté válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Šéf teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí vyzval na videu muslimy všude na světě k jednotě ve vedení svaté války. O novém Zavahrího poselství ve čtvrtek informovala americká společnost SITE, která sleduje onlinové aktivity teroristů. Zavahrí na nahrávce říká, že k džihádu se mají spojit jak bojovníci, tak duchovní.

Foto: Reuters

Ajmán Zavahrí

Článek

Den před zveřejněním tohoto videa zveřejnila teroristická skupina Islámský stát nahrávku s údajným hlasem svého vůdce abú Bakra Bagdádího, jehož smrt už byla několikrát ohlášena. Vyzval na ní své stoupence k vytrvalosti. Islámský stát od roku 2014 obsadil značnou část Iráku a Sýrie, od loňska ale čelí vojenským porážkám. Jeho bojovníci jsou ještě v severovýchodní Sýrii.

Zavahrí, který v čele Al-Káidy nahradil Usámu bin Ládina, jehož americké komando zabilo roku 2011 v Pákistánu, v minulé nahrávce zveřejněné v květnu vyzval ke svaté válce proti USA. Reagoval na tehdejší přesun amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, o čemž rozhodl prezident Donald Trump, když předtím uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám