Hlavní obsah

Satelitní záběry: Nálet na Džabálíji byl devastující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Satelitní záběry společnosti Maxar Technologies ukazují, jaké následky si vyžádal nálet na Džabálíji na severu Pásma Gazy, jehož cílem bylo zlikvidovat vysokého představitele Hamásu Ibrahíma Biariho. V trosky se proměnilo několik domů. Zřejmě se propadal strop tunelu, a to vedlo ke zřícení několika domů.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr na čtvrť Fallúdža v Džabálíji po náletu

Článek

Satelitní záběry na čtvrť Fallúdža ukazují, kolik domů se změnilo v trosky. Snímky ze země ukazují za velkým kráterem menší, což podle expertů svědčí o tom, že se propadlo několik sekcí tunelu. Největší kráter je od bomby, o níž Izraelské obranné síly uvádějí, že byla namířena na prostor mezi domy.

Foto: Reuters

Větší kráter v Džabálíji je od bomby, menší od propadlého tunelu

Kolik obětí si nálet vyžádal, není jasné. Nemocnice ve středu uváděla, že do ní bylo převezeno na 120 těl, AFP uváděla s odvoláním na svědky 47 obětí, další ale měly být pod troskami.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr na zničenou část čtvrti Džabálíje

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Místo v Džabáliji před náletem

Palestinská média řízená teroristickým hnutím Hamás uvedla podle listu The Guardian, že nálety provedené v úterý a ve středu na Džabálíju si vyžádaly 195 mrtvých a nejméně 777 zraněných, přičemž 120 lidí je pohřešováno. Čísla nelze ověřit a není z nich patrné, kolik obětí připadá právě na útok ve čtvrti Fallúdža.

Izraelské útoky na Džabáliju mají 195 obětí, tvrdí Hamás

Blízký a Střední východ

Další nálety podnikl Izrael ve středu a v noci ve čtvrtek. Ve středu odpoledne byl z Džabálije slyšet mohutný výbuch. Může souviset s náletem na velitele oddílu protitankových střel Hamásu Muhammada A'sara. Tyto oddíly stojí přinejmenším za sedmi izraelskými oběťmi. Řízená protitanková střela zasáhla izraelský obrněný transportér Namer, ve kterém padlo sedm izraelských vojáků a čtyři další byli zraněni.

Muhammada A'sara se podle sdělení izraelské armády podařilo zabít, není však možné to potvrdit.

Bombardování Džabálije, která vznikla jako uprchlický tábor, ale změnila se v regulérní sídliště s domy z betonu, by mohlo být podle Vysokého komisaře OSN pro lidská práva považováno na válečný zločin, napsala BBC: „Vzhledem k počtu civilních obětí a rozsahu destrukce po izraelských náletech na uprchlický tábor Džabálija máme velké obavy, že tyto neadekvátní útoky by se mohly považovat za válečné zločiny.“

Izrael trvá na tom, že na civilisty záměrně necílí, a vysoký podíl civilních obětí přičítá praktikám teroristického hnutí Hamás, které obyvatele používá jako živé štíty. V Pásmu Gazy v bojích už padlo 17 izraelských vojáků.

Izrael zaútočil na tunel v Džabáliji, v troskách zřícených domů zahynuly desítky lidí

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám