Hlavní obsah

Příměří v Gaze zatím pokračuje, oznámila izraelská armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci snah o prodloužení příměří a osvobození dalších rukojmích bude pokračovat útlum bojů v Gaze. S odvoláním na prohlášení izraelské armády to ve čtvrtek krátce před sedmou místního času, deset minut před vypršením lhůty dojednaného dočasného příměří, napsal izraelský zpravodajský portál The Times of Israel.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Převoz propuštěných izraelských rukojmích vrtulníkem do nemocnice Tel ha-Šomer

Článek

„S ohledem na snahu zprostředkovatelů pokračovat v procesu propouštění rukojmích a za podmínek dohody bude příměří pokračovat,“ uvedla izraelská armáda v krátkém prohlášení citovaném izraelským listem.

Nejmenovaný izraelský představitel pak pro Ynet uvedl, že „pokud obdržíme úplný seznam, který splňuje podmínky, můžeme pokračovat v příměří“. Teroristické hnutí Hamás souhlasilo s prodloužením příměří s Izraelem o jeden den, uvedla agentura Reuters.

Zprostředkovatelé se snaží zajistit sedmý den příměří v Gaze a propuštění dalších 10 rukojmích později ve čtvrtek v rámci prodloužené dohody o příměří. Součástí dohody je, že Izrael na oplátku rovněž propustí 30 palestinských vězňů za každých 10 rukojmích.

Hamás několik hodin před vypršením dočasného příměří s Izraelem vyzval své ozbrojence, aby byli připraveni na znovuzahájení bojů, uvedl Reuters. Připravenost pokračovat v bojích ve středu večer avizoval také Izrael.

Hamás propustil dalších dvanáct rukojmí z Pásma Gazy

Blízký a Střední východ

„Brigády Kásam žádají své aktivní síly, aby v posledních hodinách příměří udržovaly vysokou bojovou pohotovost,“ uvedlo ozbrojené křídlo Hamásu. V pohotovosti mají ozbrojenci zůstat, pokud nedostanou oficiální zprávu o prodloužení příměří.

Server listu Ha'arec v noci na čtvrtek uvedl, že se zatím k dohodě obou stran o prodloužení klidu zbraní nepodařilo dospět. Neshody se zřejmě týkaly především seznamu osob, které by si obě strany mohly vyměnit.

Hamás během dosavadního příměří propouštěl rukojmí, které unesl 7. října při útoku na Izrael. Izrael výměnou za to ze svých vězení propouštěl trojnásobný počet Palestinců.

Hamás tvrdí, že Izrael odmítl jeho nabídku propustit sedm zadržovaných žen a dětí a předat těla tří mrtvých rukojmích výměnou za delší příměří. „A to i přesto, že bylo prostřednictvím zprostředkovatelů potvrzeno, že tato skupina je jediná, kterou hnutí (Hamás) má, pokud jde o rukojmí v dohodnuté kategorii,“ prohlásil Hamás, který dosud propouštěl izraelské ženy a děti či mladistvé.

Izrael vyjádření Hamásu nekomentoval.

Reuters v noci na čtvrtek také informoval o výzvě Číny k „úplnému příměří“ v Gaze. Po Radě bezpečnosti OSN zároveň asijská mocnost chce, aby vypracovala konkrétní časový plán pro dosažení dvoustátního řešení, na jehož konci by svůj vlastní stát měli i Palestinci.

Další stálý člen Rady bezpečnosti – USA – mezitím informoval o tom, že jeho válečná loď v Rudém moři sestřelila dron vyslaný z jemenských oblastí kontrolovaných húsíjskými rebely, kteří jsou napojeni na Írán.

Zeptala jsem se ho, jestli se nestydí. Pětaosmdesátiletá rukojmí popsala setkání se šéfem Hamásu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám