Hlavní obsah

Zeptala jsem se ho, jestli se nestydí. Pětaosmdesátiletá rukojmí popsala setkání se šéfem Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jocheved Lifšicová, mírová aktivistka z izraelského kibucu Nir Oz, se během svého věznění v tunelech pod Pásmem Gazy podobně jako další rukojmí setkala se šéfem palestinského teroristického hnutí Hamás Jahjáem Sinvárem. Nenechala se zastrašit a čelila mu s důstojností sobě vlastní, uvedl na základě jejího popisu list Ha'arec. Zeptala se ho, jestli se nestydí za to, co udělal.

Foto: Profimedia.cz

Jocheved Lifšicová se synem a vnukem na demonstraci za propuštění dalších rukojmích před budovou izraelského ministerstva obrany v Tel Avivu. V rukou drží plakát s fotografií svého manžela Odeda (28. listopadu 2023)

Článek

„Sinvár se objevil tři až čtyři dny po našem příjezdu,“ řekla v rozhovoru pro list Davar. „Zeptala jsem se ho, jestli se nestydí udělat něco takového lidem, kteří po celé dlouhé roky podporovali mír,“ popsala své setkání se šéfem teroristů. „Neodpověděl. Mlčel.“

Křehce vypadající Lifšicová je aktivistkou, která před únosem vozila z Gazy těžce nemocné Palestince za léčbou do Izraele. Společně se svým třiaosmdesátiletým manželem Odedem, který sdílí její přesvědčení, byla odvlečena ze svého domova v kibucu Nir Oz.

Foto: Profimedia.cz

Jocheved Lifšicová s vnoučaty

Ona už je na svobodě, Hamás ji propustil před měsícem společně s 79letou Nurit Cooperovou. Manžel zůstává v palestinském zajetí.

Podle Ha´arecu se Sinvár setkal s některými z Izraelců unesených z kibucu Nir Oz den poté, co byli zavlečeni do tunelů pod Pásmem Gazy. Společně se svým bratrem Muhammadem, jedním z vůdců ozbrojeného křídla Hamásu, rukojmím sliboval, že jim nikdo neublíží a že budou vyměněni za palestinské vězně zavřené v izraelských káznicích.

Hamás děkuje Putinovi, pustil navíc dvě rukojmí s ruským pasem

Blízký a Střední východ

„Mlátili mě holemi“

Lifšicová bezprostředně po svém propuštění ze zajetí uvedla, že jako rukojmí „prošla peklem“. „Nejprve mě posadili na motorku a projeli se mnou křovím. Muži, kteří mě zajali, mě při převozu mlátili holemi,“ popsala s tím, že jí poranili žebra a ona pak měla problémy s dýcháním. Lifšicová také řekla, že jí únosci při převozu sundali hodinky a šperky.

Foto: Profimedia.cz

Jocheved Lifšicová (vpravo) s dcerou krátce po propuštění ze zajetí v Pásmu Gazy

Spolu s dalšími 24 lidmi ji pak odvedli do „obrovské sítě“ tunelů, která připomínala „pavučinu“ a půda v nich byla „měkká a vlhká“. Všichni byli nuceni ujít několik kilometrů pěšky a po dvou nebo třech hodinách bylo odděleno pět lidí z kibucu Nir Oz do samostatné místnosti. Zacházení v zajetí popsala Lifšicová jako relativně slušné.

Celkový počet rukojmích, které Hamás propustil od začátku příměří minulý pátek, v úterý činil 81. Je mezi nimi 60 izraelských žen a dětí a 21 cizích státních příslušníků, většinou thajských zemědělských dělníků. Ve středu by měla vyjít na svobodu další skupina rukojmích, podle Ha'arecu deset Izraelců a dva Rusové.

Výměny izraelských rukojmích za palestinské vězně jsou součástí dohod o příměří. Hamás je podle zdroje blízkého jednání údajně připraven prodloužit příměří o další čtyři dny.

Hamás propustil dalších dvanáct rukojmí z Pásma Gazy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám