Hlavní obsah

Hamás propustil dalších dvanáct rukojmí z Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv / Pásmo Gazy
Aktualizováno

Od začátku platnosti příměří Hamás propustil celkem již asi osmdesát rukojmí unesených do Pásma Gazy při útoku na Izrael dne 7. října. Klid zbraní zprostředkovaný pod patronací Kataru by měl trvat nejméně do čtvrtečního rána.

Foto: Al-qassam Brigades, Military Win, Reuters

Ozbrojenci Hamásu předávají rukojmí členům Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Článek

Dvanáct rukojmích, z toho deset izraelských občanů a dva Thajci, byli radikálním hnutím Hamás v úterý večer propuštěni a dostali se do Izraele. Asi o hodinu později recipročně opustilo věznici Ofer na okupovaném Západném břehu Jordánu 30 palestinských vězňů. Má se jednat o 15 žen a 15 chlapců.

Jde již o pátou skupinu propuštěných rukojmí, která Hamás unesl do Pásma Gazy při útoku na Izrael 7. října. Židovský stát výměnou propouští početně větší skupiny palestinských vězňů. Stejně jako při předchozích výměnách byla i tentokrát rukojmí předána pracovníkům Červeného kříže.

Propuštění rukojmích potvrdila také katarská diplomacie, která je hlavním zprostředkovatelem jednání o příměří a propouštění rukojmí/vězňů.

Izrael propustí dalších 42 palestinských vězňů výměnou za 14 rukojmích Hamásu

Zahraniční

Izrael v předchozích čtyřech dnech v rámci dohody o příměří v Pásmu Gazy propustil 150 palestinských vězňů, především mladistvých a žen. Hamás propustil od pátku, včetně dnešní výměny, asi osm desítek lidí z přibližně 240 osob, které unesl. Další více než dvě desítky propuštěných jsou cizinci a dostali se na svobodu díky jednání mimo dohodu o příměří.

V pondělí večer Katar oznámil, že dohoda o klidu zbraní byla prodloužena o další dva dny, tedy do čtvrtečního rána. Počítá se s tím, že za tuto dobu se dostane na svobodu dalších 20 rukojmích výměnou za 60 vězňů.

Izrael a Hamás se dohodly na prodloužení příměří

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám