Hlavní obsah

Poslední sekundy života generála Sulejmáního. Irácká televize ukázala záběry výbuchu

Život jednoho z nejvlivnějších íránských generálů Kásima Sulejmáního skončil na silnici u letiště v iráckém Bagdádu. Na konvoj vozů v pátek zaútočil americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, napsal server deníku The New York Times. Stroj s dlouhou výdrží ve vzduchu operuje ve středních výškách a využívá se k ničení mobilních pozemních cílů. Irácká televize Ahad TV odvysílala moment, kdy na konvoj vozidel byla navedena střela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Atentát na íránského velitele Kásima Sulejmáního v BagdáduVideo: Reuters/AP

 
Článek

Stroj dosahuje maximální rychlosti 482 km/h a v bojové konfiguraci je vyzbrojen čtyřmi střelami vzduch-země Hellfire a dvěma pumami GBU-12 Paveway II nebo GBU-38. Při průzkumných misích vydrží ve vzduchu až 30 hodin, při plné výzbroji 14 hodin. Dolet má 1852 km a dostup 15 240 m.

Stroj má infračervený senzor, denní kameru, laserový dálkoměr a značkovač. Vzhledem k laserovému značkovači může být stroj vyzbrojen laserem naváděnými pumami GBU-12 Paveway II a raketami AGM-114 Hellfire.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Spojené státy americké používají bezpilotní letouny od roku 2007 v Afghánistánu. Historicky první úder zasadil stroj Reaper 28. října 2007, když odpálil rakety Hellfire proti povstalcům v oblasti Deh Ravod. Několik dní poté byly poprvé shozeny i pumy GBU-12 na pozice bojovníků Tálibánu, ostřelujících americkou pěchotu.

Strach z třetí světové války. Atentát na Sulejmáního rozpoutal obavy nejen v USA

Blízký a Střední východ

Zabití generála Sulejmáního vyvolalo rozhořčenou reakci a hrozby ze strany Íránu a jeho spojenců. Američané tvrdí, že Sulejmání připravoval útoky na americké diplomaty a vojáky na iráckém území. USA doporučily svým občanům, aby Irák urychleně opustili, zatímco Izrael a armády západních zemí působících v regionu zpřísnily bezpečnostní opatření.

Pentagon vysílá do oblasti Blízkého východu dalších zhruba 3000 vojáků.

Foto: ČTK/AP

Zabitý íránský generálmajor Kásim Sulejmání

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám