Hlavní obsah

Strach z třetí světové války. Atentát na Sulejmáního rozpoutal obavy nejen v USA

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomstíme hrozný americký zločin, slíbil Írán po pátečním atentátu na velitele elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního v iráckém Bagdádu. Slova, která zazněla z úst nejvyššího íránského vůdce ajatolláha Chameneího, dostatečně vyděsila také americké občany. Ti se teď obávají začátku třetí světové války a zjišťují si informace o Íránu. Zjišťují například, kde země leží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Atentát na íránského velitele Kásima Sulejmáního v BagdáduVideo: Reuters/AP

 
Článek

Někteří Američané situaci na sociálních sítích zlehčují, obavy z blížícího se konfliktu však mezi občany probudily skutečný strach.

Foto: Google Trends

Lidé začínají hledat termín třetí světová válka v angličtině celosvětově.

Několik hodin po atentátu na Sulejmáního se ve Spojených státech „třetí světová válka“ stala mnohonásobě častěji vyhledávaným pojmem na Googlu. Pojem „Írán“ se pak ve vyhledávači v USA vyšvihl krátce po útoku na úplnou špičku.

Írán nikdy nevyhrál válku, ale nikdy neprohrál při vyjednávání.
Americký prezident Donald Trump

Stejné výrazy se staly trendem diskusí na Twitteru, který v USA patří mezi nejpopulárnější sociálně sítě. S oblibou ho využívá také prezident Donald Trump, který po útoku na Sulejmáního zveřejnil příspěvek s americkou vlajkou. O Íránu se tam objevily od útoku téměř dva miliony tweetů.

Foto: Google Trends

Smrt íránského generála spustila hledání termínu třetí světová válka i v České republice.

„Írán nikdy nevyhrál válku, ale nikdy neprohrál při vyjednávání,“ uvedl v první reakci Trump.

Atentát na Sulejmáního může vést k eskalaci konfliktu. „Tvrdá pomsta čeká na zločince, kteří mají na svých rukou jeho krev i krev dalších mučedníků nočního incidentu,“ řekl Chameneí podle agentury Tasním.

Zabitý generál Sulejmání byl pro šíity James Bond, Rommel a Lady Gaga v jedné osobě

Blízký a Střední východ

USA doporučily svým občanům v Iráku, aby zem urychleně opustili. Izrael a další země zvýšily bezpečnostní opatření.

Írán oplakává ztrátu

Íránci označili Sulejmáního za „mezinárodní tvář odboje“. Byl považován za geniálního stratéga a vojenskou chloubu íránského režimu. Přezdívalo se mu Ajatolláhův meč. Ve své vlasti byl hrdinou filmů, knih, písní i legend.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Íránci truchlí v ulicích Kermánu.Video: AP

Sulejmáního smrt oplakává celý Írán. Do ulic jeho rodného města Kermán přišly truchlit desítky tisíc lidí v černém oblečení. Někteří skandovali „smrt Americe“, zatímco pálili americké vlajky a pozvedávali transparenty s fotkou zabitého generála. Další tisíce lidí vyšly do ulic Teheránu.

Foto: Google Trends

Vyhledávání termínu třetí světová válka v USA.

Sulejmání zahynul v pátek ráno poté, co přiletěl na bagdádské letiště z Libanonu. Když společně se zástupcem velitele šíitských milicí Sil lidové mobilizace abú Mahdím Muhandisem odjížděli z letiště, zasáhly je rakety. Původně se uvádělo, že útok podnikly americké drony, ale irácká média oznámila, že rakety byly vypáleny z amerických vrtulníků.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Demonstranti v Teheránu pálí americkou a britskou vlajku.

Reklama

Výběr článků

Načítám