Hlavní obsah

Útok USA na Sulejmáního komentoval v ČR jako první ministr kultury, ostatní dumali

Novinky, zpe, dan
Aktualizováno

Útok USA na íránského velitele elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního jako první z českých politických představitelů komentoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se vyjádřil až hodinu nato, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) až za další hodinu, stejně jako ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Článek

Zabití Sulejmáního je podle Zaorálka nebezpečná provokace, která bude znamenat eskalaci situace v regionu.

„Donald Trump si tímto siláckým gestem vyrobil další problém do blížících se prezidentských voleb v USA,“ uvedl na Twitteru ministr kultury a někdejší šéf české diplomacie v Sobotkově vládě.

„Pane kolego, nesouhlasím. Írán si za to může jedině sám. Svou podvratnou politikou v Iráku, Sýrii, Libanonu i Jemenu. Je čas jej zastavit,“ reagoval na Zaorálkův tweet europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Babiš: Je to odveta Američanů

Předseda vlády Babiš reagoval o hodinu později. „USA mají v Iráku omezenou vojenskou přítomnost a jednotky řízené a podporované Íránem se v uplynulých týdnech podílely na útocích na americké cíle. Jde tedy o odvetu,“ konstatoval Babiš.

Zabitý generál Sulejmání byl pro šíity James Bond, Rommel a Lady Gaga v jedné osobě

Blízký a Střední východ

„Je ale na USA, aby svoje kroky patřičně komunikovaly a světu i spojencům vysvětlily. USA jsou náš spojenec v rámci NATO, ale tato záležitost se NATO přímo netýká. Doufám, že akce neprohloubí destabilizaci blízkovýchodního regionu a nebude dále eskalovat,“ napsal premiér Novinkám.

Nezůstane to bez odezvy, varuje Petříček

Šéf Černínského paláce reagoval až za další hodinu. Petříček uvedl, že primární je pro Českou republiku bezpečnost vyslaných českých pracovníků v Iráku včetně diplomatické mise, vojáků a policistů.

„Letecké údery USA v Iráku vnímám jako mimořádný krok v komplikované situaci. O vině lidí by měly rozhodovat soudy, ale nejsem vojenský taktik,” uvedl Petříček.

Po americkém atentátu na Sulejmáního prudce zdražila ropa

Ekonomika

„Zcela jistě ale tak jako vyvolal akci útok na základnu a velvyslanectví, nezůstane bez odezvy ani cílené zabití armádního důstojníka. Situace na Blízkém východě se tak dál komplikuje, místo aby se uklidňovala. Ohroženy jsou mj. i křehké úspěchy v boji proti Islámskému státu a mezinárodnímu terorismu jako takovému,” dodal.

Poté komentoval situaci i Metnar. „Situaci v zemi sledujeme a věříme, že se ji povede zklidnit. V daném kontextu není v zájmu Iráku, regionu ani světové bezpečnosti, aby situace v oblasti dále eskalovala,” sdělil Právu.

Rozzuřený dav v Bagdádu prolomil bránu ambasády USA, z areálu šlehají plameny

Blízký a Střední východ

Metnar zdůraznil, že armáda České republiky působí v Iráku v rámci globální koalice proti Islámskému státu i mise NATO, jejímž dlouhodobým cílem je právě posílení bezpečnosti a stability v regionu. „ČR je i nadále připravena se podílet na těchto aktivitách a na rozvoji obranných schopností Iráku,” podotkl ministr obrany.

Živě: Íránci vyšli po smrti Sulejmáního do ulicVideo: AP

Teherán slíbil pomstu

Nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Chameneí v pátek varoval, že Teherán tvrdě pomstí smrt velitele jednotek Kuds generála Kásima Sulejmáního, který byl ráno zabit při americkém náletu na bagdádské letiště. Útok nařídil americký prezident Donald Trump. O pomstě mluvil i íránský prezident Hasan Rúhání.

Při útoku zemřel také zástupce velitele iráckých šíitských Sil lidové mobilizace (PMF) abú Mahdí Muhandis. Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí se nechal slyšet, že páteční americký útok považuje za agresi vůči Iráku a velké porušení jeho suverenity. Vlivný duchovní Muktada Sadr už vyzval k vyhnání Američanů. Spojené státy nařídily okamžitou evakuaci svých občanů z Iráku.

Vyžeňme Američany, zní Irákem po zabití Sulejmáního. USA nařídily okamžitou evakuaci svých občanů

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám