Hlavní obsah

Porážka Islámského státu vystaví Západu velmi tučný účet

– Washington
Novinky,

Porážka Islámského státu bude mnohem nákladnější a vyžádá si více prostředků i sil, než se doposud uvádělo. V pondělí na to upozornil časopis Foreign Policy s odvoláním na řadu expertů.

Foto: Reuters

Odpálení střely s plochou dráhou letu BGM Tomahawk z raketového křižníku USS Philippine Sea

Článek

Tod Harrison z vlivného Centra pro strategické a rozpočtové analýzy uvedl, že Spojené státy už boj s Islámským státem přišel na 780 miliónů dolarů (17,2 miliardy Kč) až 930 miliónů dolarů (20,5 miliardy Kč). Další náklady závisejí na tom, jak dlouhá operace bude, jak mohutné budou nálety a kolik vojáků bude v oblasti nasazeno.

V Iráku zatím působí jen 1600 amerických poradců a instruktorů, což jsou ale nebojové jednotky. V pátek mluvčí Pentagonu kontradmirál John Kirby řekl, že boj s Islámským státem v Iráku a Sýrii přijde Pentagon denně v průměru na 7,5 miliónu dolarů (165 miliónů Kč), měsíčně tedy na 225 miliónů (4,9 miliardy Kč). [celá zpráva].

Střední úroveň vzdušných operací a nasazení 2000 vojáků pozemních sil podle Harrisona přijde měsíčně na 200 (4,4 miliardy Kč) až 380 miliónů dolarů (8,4 miliardy Kč), ročně pak na 2,4 (52,8 miliardy Kč) a 3,8 miliardy dolarů (83,6 miliardy Kč).

Ročně může boj přijít na 22 miliard

„Pokud se ale situace výrazně zhorší a boje zesílí a bude nasazeno 25 tisíc vojáků pozemních sil, jak někteří vojenští experti doporučují, budou činit měsíční náklady 1,1 (24,2 miliardy Kč) až 1,8 miliardy dolarů (39,6 miliardy korun), roční pak mezi 13 (286 miliard Kč) až 22 miliardami (484 miliard Kč),“ doplnil Harrison. Vzhledem k tomu, že Islámský stát se nepodaří porazit za rok, ale bude to trvat několik let, tak tříletá kampaň vyjde na 39 (858 miliard Kč) až 66 miliard dolarů (1,5 biliónu Kč).

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Grumman E-2C na palubě lodi USS George H. W. Bush

Harrison dodává: „U zde prezentovaného odhadu nákladů je třeba zdůraznit vysoký stupeň nejistoty.“ Podle něj je jedním ze zdrojů nejistoty otázka, co si přejí Irák a Sýrie, a co by měly Spojené státy udělat, pokud bude Islámský stát poražen.

Velká operace

Operace bude rozhodně rozsáhlejší, než se dosud uvádělo, zdůrazňuje časopis Foreign Policy. V pátek sice náčelník spojených štábů Martin Dempsey uvedl, že USA plánují na úvod vycvičit 5000 syrských vzbouřenců, ale to není číslo, které by postačovalo ke zpětnému dobytí území zabraného Islámským státem. To by vyžadovalo nejméně 12 tisíc až 15 tisíc vojáků.

Armádní generál Carter Ham už varoval, že další fáze bojů s Islámským státem bude obtížnější: „Jak se síly Islámského státu smísí s civilní populací ve městech, bude mnohem obtížnější je poznat a cílit na ně.“ Stačí si vzpomenout, jak složité bylo zlikvidovat po válce v Iráku sunnitské povstání v Ramádí, které přerostlo v boj o každý dům. Likvidace etnického násilí si vyžádala vyslání posil do Iráku, takže tam působilo přes 160 tisíc amerických vojáků, kteří ve spolupráci s místními kmeny čistili postupně jednu oblast za druhou.

Podle Hama by bylo obtížné i zavést bezletové zóny. Znamenalo by to střetnutí se syrskými jednotkami: „To je násilná bojová akce, která by přinesla hodně obětí a zvýšila riziko pro naše sloužící vojáky.“

Pentagonu chybí peníze

Také u původního plánu ale náčelník štábů Dempsey varoval, že by mohl výraznou měrou zahýbat s rozpočtem Pentagonu na rok 2015, protože ten počítal se stabilními nebo dokonce klesajícími vojenskými závazky, kdy se počítalo s uzavíráním základen a s omezováním zbrojních programů. „Vojenské závazky ale vzrostly (kvůli IS, ebole a Ukrajině), ...takže ministerstvo obrany směřuje k problémům s rozpočtem,“ dodal Dempsey.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám