Hlavní obsah

Hamás má obrovský rozpočet. Kde bere tolik peněz?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamás, který od roku 2007 ovládá Pásmo Gazy, pracuje s obrovským rozpočtem okolo 2,5 miliardy dolarů (zhruba 57 miliard korun), uvedl list Ha´arec na základě analýzy. Peníze totiž nejdou jen na jeho vojenské křídlo Brigády Izz ad-Dína Kásama a do kapes jeho vůdců, ale na správu Pásma nebo údržbu a rozvoj infrastruktury.

Článek

Největším zdrojem příjmu rozpočtu Hamásu je Palestinská samospráva, která je s ním na kordy. Poskytuje mu 1 až 1,2 miliardy dolarů, což představuje skoro polovinu příjmů rozpočtu Hamásu. V Pásmu Gazy má samospráva stále své zaměstnance.

Platby od ní nejsou úplně pravidelné kvůli špatným vzájemným vztahům mezi Palestinskou samosprávou a Hamásem, ale taky kvůli vlivu Izraele na rozpočet Palestinské samosprávy a kvůli Palestincům pracujícím v Izraeli. Izrael je přesvědčen, že značná část těchto peněz by mohla jít vojenskému křídlu, uvedl Ha´arec.

Druhým největším zdrojem jsou příjmy z daní, které se pohybují mezi 350 a 400 miliony dolarů za rok, což je nějakých 16 procent. Hamás sice nemá tak sofistikovaný výběr daní, jako zavedené a uznávané země, ale daněno je veškeré zboží dovážené do Pásma nebo podnikání. V této souvislosti je potřeba připomenout, že velkou část příjmů teroristického Islámského státu také tvořily právě daně.

Peníze z Kataru

Skoro stejný objem peněz dostává Hamás z  Kataru. Jejich množství během let stoupalo kvůli tomu, že platby Palestinské samosprávy, z níž se platí řada úředníků, jsou nepravidelné.

Netanjahu: Izrael a USA mají odlišný pohled na budoucnost Gazy

Blízký a Střední východ

Katar do Pásma posílá každý měsíc 30 milionů dolarů v hotovosti, tedy nějakých 360 milionů ročně, a míní v tom pokračovat, jak řekl CNN katarský ministr pro zahraniční záležitosti Muhammad bin Abdal Azíz Chulaji: „Naším závazkem je pokračující pomoc a podpora našich bratří a sester v Palestině. Budeme to dál dělat systematicky, jako jsme to dělali dosud.“

Peníze jsou opět určeny na výplaty úředníků a na rozvoj infrastruktury a humanitární pomoc.

Peníze od OSN a charit

Organizace pro pomoc palestinským uprchlíkům UNRWA poslala letos ze svého 1,5miliardového rozpočtu 325 milionů dolarů, což je asi 13 procent příjmů rozpočtu Hamásu. Rozpočet UNRWA pokrývá z pětiny Evropská unie, USA 12 procent, Švédové, Japonci a Němci přispívají cca devíti procenty.

I když mají tyto peníze jít jen uprchlíkům a jejich potomkům, část těchto peněz jde do rozpočtu Hamásu, protože je potřeba zajistit, aby se tyto prostředky dostaly k potřebným  – a  to bez Hamásu kontrolujícího Pásmo není možné.

Írán poskytuje asi 100 až 150 milionů dolarů ročně, hlavně však poskytuje různé vybavení včetně vojenského a provádí výcvik bojovníků brigád Izz ad-Dína Kásama.

Charity z blízkovýchodních zemí, muslimských států, ale také ze Západu poskytují do rozpočtu hnutí asi sto milionů dolarů ročně. Mnozí z dárců zejména na Západě si nejsou vědomi, že jejich peníze jsou využívány Hamásem a možná i pro jeho teroristické aktivity.

Hamás také vlastní několik podniků a obchodních společností. Novou štíhlou budovu Istanbulské obchodní univerzity postavila firma Trend GYO, jejíž akcie jsou kotované na istanbulské burze a vlastní je Hamás. Od podobných organizací má Hamás asi 15 milionů dolarů.

Cesta peněz do Pásma Gazy

Peníze se dostávají do Gazy různým způsobem, protože klasické bankovní převody nejdou provádět. Katar je tam posílal v kufrech se souhlasem izraelské vlády.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Vůdce Hamásu Jahjá Sinvár v Gaze na snímku z října 2022

Při posílání hotovosti se využívá starý dobrý systém kurýrů havala. Peníze kurýrům vyplácejí nejméně tři turecké nebo částečně turecké banky: turecká státem vlastněná Halkbank, kuvajtská v Turecku působící Turk Kuveyt, Katarem vlastněná turecká banka QNB Finansbank.

Ha´arec upozorňuje, že systém financování dále funguje, i když zdroje peněz znají nejen izraelské a americké tajné služby, ale jsou známé i obecně. Některé instituce dokonce čelí sankcím. Známa jsou i jména lidí, kteří mají na starosti rozpočet a financování Hamásu. Šéf finančního systému Hamásu Záhir Ali Musá Džabarin žije v Turecku, stejně jako šéf oddělení zahraničních investic Hamásu Ahmad Šaráf Abdala Uda i šéf firmy Trend GYO Amir Kamal Šaríf Alsava.

Váznoucí boj

Na konci devadesátých let se do boje s financováním teroristů pustil Mossad, který dosáhl i nějakých úspěchů, jenže pak byl boj předán ministerstvu obrany. I když i ono dosáhlo nějakých úspěchů, peníze Hamásu proudily dál, i když je Hamás už sedmnáctým rokem v izolaci.

A to pokračuje. Jak uvedl jeden bývalý člen izraelské tajné služby: „Dokonce i nyní nám ukazují důležitost ekonomické otázky – a my ji ignorujeme. Jeden z teroristů řekl, že mu Hamás slíbil byt a hotovost, pokud přivede rukojmí. Vlastně říká, že ho motivují peníze. A já říkám, že i nyní jsou peníze stále hlavním problémem: jsem si jistý, že Sinvár čeká, až peníze dorazí z Turecka. Bez peněz nebude mít s kým spolupracovat.“

Pět dní před útokem někdo vsadil proti izraelským akciím. Vydělal ty miliardy Hamás?

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám