Hlavní obsah

Netanjahu odmítl výzvy k příměří, byla by to podle něj kapitulace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí vyloučil klid zbraní s Hamásem. Výzvy k příměří v Pásmu Gazy jsou podle něj výzvou, aby se Izrael vzdal teroristické skupině. Operaci v enklávě obhajoval také ministr obrany Jo´av Galant s poukazem na osvobození izraelské vojínky ze zajetí Hamásu.

Foto: Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Izrael podle Netanjahua nepřistoupí na příměří s Hamásem po útoku ze 7. října stejně, jako by USA nepřistoupily na klid zbraní po japonském útoku na Pearl Harbor v prosinci 1941 nebo po teroristických útocích z 11. září 2001.

„Výzvy k příměří jsou výzvami k tomu, aby se Izrael vzdal Hamásu, aby se vzdal terorismu a barbarství. To se nestane,“ řekl premiér.

„Bible říká, že je čas k míru a je čas k válce. Toto je čas na válku, na válku za naši společnou budoucnost,“ uvedl s tím, že nastal čas, aby se všichni rozhodli, na jaké straně stojí.

Izraelci osvobodili vojačku ze zajetí Hamásu

Blízký a Střední východ

„Izrael bude stát proti silám barbarství, dokud nezvítězí. Doufám, a modlím se za to, že civilizované země po celém světě tento boj podpoří, protože boj Izraele je i vaším bojem. Pokud zvítězí Hamás a íránská osa zla, budete dalším terčem vy,“ vzkázal Netanjahu spojencům.

Dodal, že Izrael bude bojovat bez ohledu na to, které země se postaví na jeho stranu. „Bůh žehnej Izraeli a všem, kteří stojí za Izraelem,“ prohlásil.

Vojenskou operaci v Pásmu Gazy v pondělí obhajoval také ministr obrany Jo´av Galant. Argumentoval přitom například záchranou vojínky Ori Megidišové, kterou se během noční operace armády a kontrarozvědky Šin Bet podařilo vysvobodit ze zajetí v Pámu Gazy.

„Je to další důkaz naší schopnosti dostat se k rukojmím, důležitosti pozemní operace, a především našeho závazku vůči každému z rukojmích,“ uvedl ministr.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr obrany Jo´av Galant s vojáky u hranice Pásma Gazy.

Také podotkl, že pokračující ofenziva není snadná. „Nebude to krátká ani snadná válka, ale jsme odhodláni zvítězit za ty, kteří za to zaplatili svými životy,“ uvedl.

„Nepřítel klade odpor, ale izraelská armáda operuje přesně a odhodlaně, ve spolupráci pozemních a vzdušných sil a s kvalitními zpravodajskými informacemi,“ dodal.

Na izraelské straně od začátku konfliktu zahynulo přes 1400 lidí, z toho drtivou většinu tvoří civilisté zabití Hamásem 7. října. Dalších asi 240 lidí palestinští ozbrojenci unesli do Pásma Gazy.

Izraelské bombardování Pásma Gazy si podle tamního ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem vyžádalo životy více než 8300 lidí a dalších více než 110 Palestinců zahynulo při izraelských raziích na okupovaném Západním břehu Jordánu, tvrdí palestinské zdroje.

Řetězec selhání aneb Jak Izrael přehlédl chystaný útok Hamásu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám