Hlavní obsah

Naprosté lži, odmítlo Rusko nálety na Palmýru

Moskva
Aktualizováno

Ruské ministerstvo obrany popřelo, že by ruská letadla v Sýrii podnikla nálet na Palmýru, o kterém informovala agentura Reuters s odvoláním na syrskou televizi.

Foto: ČTK/AP

Suchoj Su-24M před startem

Článek

„Všechny zprávy zahraničního tisku o tom, že ruská letadla podnikla záměrně nálety na Palmýru, jsou naprosté lži,“ uvedl podle agentury Interfax mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov.

„Naše letectvo v Sýrii neútočí na obydlené oblasti a zejména ne na architektonické památky.“

O útoku informovala i syrská státní televize s tím, že to bylo poprvé, co ruské letadla zasáhla v oblasti pod kontrolou Islámského státu. Syrská televize citovala vojenský zdroj, který koordinuje ruské vzdušné útoky se syrským letectvem. Podle něj bylo při útocích v a kolem města zničeno dvacet obrněných vozidel, tři muniční sklady a tři odpalovací rampy pro rakety. [celá zpráva]

Syrský vojenský příslušník později agentuře RIA Novosti řekl, že nálety nebyly podniknuty přímo na Palmýru, ale ve vzdálenosti 80 km od ní u obce Al Karjatajn. To už Konašenkov nekomentoval.

Konašenkov později oznámil, že ruské letectvo provedlo dvacet útoků na dvanáct objektů Islámského státu v Sýrii. Cílem byly objekty týlového zajištění, velitelské posty a výcvikové základny. Kde ruské letouny operovaly, mluvčí neupřesnil.

Protichůdné informace

Ruskou vojenskou intervenci v Sýrii kromě výše zmíněného provází i další protichůdné informace, a to i z Moskvy. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina jednoznačně odmítl nasazení pozemních sil a připomněl Putinovo ujištění, že se Rusko do válčení na syrském území nezapojí.

Moskva ovšem nevyloučila, že by v Sýrii mohli působit dobrovolníci, na což ale prý ruské vojenské úřady nemají nejmenší vliv. Některá ruská média uvedla, že do země by mohli vyrazit ruští bojovníci z východní Ukrajiny. [celá zpráva]

Objevily se také zprávy, že armáda posílá do Sýrie další vojáky. Není ale jasné, co přesně má být jejich úkolem. Server gazeta.ru přinesl svědectví několika z nich, kteří nasazení v této zemi odmítl. [celá zpráva] Rusko má na syrském pobřeží námořní základnu v Tartúsu.

Napětí také vyvolaly dva incidenty v tureckém vzdušném prostoru, do kterého v posledních dnech podle Ankary pronikla ruská a v Rusku vyrobená vojenská letadla. Zatímco šéf NATO Jens Stoltenberg tvrdí, že nešlo o náhodu, Moskva mluví o navigační chybě a nepřízni počasí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám