Hlavní obsah

Ruští vojáci odmítli jít do Sýrie, nechtěli tam padnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dvacítka ruských vojáků z povolání se brání převelení do Sýrie, poukazují mimo jiné na to, že nedostali písemný rozkaz v platné formě. O případu ve čtvrtek informoval server Daily Beast s odvoláním na obhájce vojáků, ochránce lidských práv a server gazeta.ru.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek ukazuje ruské tanky a obrněné transportéry na letecké základně v syrské Latákíji.

Článek

Minulý měsíc byla dvacítka vojáků z různých oblastí Ruské federace soustředěna v neregulérní jednotce v Novorosijsku na jihozápadě Ruska, kde se nachází vojenský přístav. Byli narychlo vybaveni automatickými zbraněmi a nesměli opustit základnu. Cestou do Novorosijsku si vojáci mysleli, že zamíří na Ukrajinu, ale dozvěděli se, že půjdou do oblasti s teplým klimatem, kde je hodně hadů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové satelitní záběry zachycují ruskou vojenskou techniku v SýriiVideo: Reuters

Vojáci dostali od velitelství dokumenty s tím, že je vysílají na tajnou misi, u níž nebylo ani uvedeno, kdy se z ní mají vrátit. Těsně před odjezdem 16. září se dozvěděli, že mají zamířit do syrské Latákíje.

„Mysleli jsme si, že nás pošlou na Donbas, ale změnilo se to na Sýrii,” řekl jeden z vojáků serveru gazeta.ru.

Bez jasného rozkazu by jejich rodiny nic nedostaly

Odjet měli hned následující den. Většina z nich ale nechtěla do Sýrie a rozhodli se odejít z armády. „Nechtěl jsem jít do Sýrie, nechtěli jsme tam padnout,“ řekl jeden z vojáků. „Tahle služební cesta už od počátku vypadala divně,“ dodal.

Proto zamířili do kanceláře místního vojenského prokurátora, aby jim zrušil smlouvu s armádou. Také se obrátili na prezidentskou radu pro lidská práva. Nedostali totiž příslušné dokumenty.

„Všichni vojáci žádali, aby dostali jasný rozkaz, takže by jejich rodiny dostaly kompenzace, kdyby byli v zahraničí zabiti. Měli by ho vždy dostat před odjezdem, jinak by jejich rodiny nemusely dostat ani rubl,“ uvedla šéfka Výboru matek vojáků Valentina Melnikovová.

Vrátili je na Ural

„Rozruch, který vojáci vyvolali, vedl k tomu, že se jim pomohlo a všechny nakonec poslali k původním útvarům na Uralu,“ uvedl jejich advokát Ivan Pavlov. Dodal, že kdyby se je úřady rozhodly stíhat, mohli by za zradu dostat až dvacet let. V tom případě by ale Pavlov zveřejnil jména vojáků a informace o tom, jak s těmito příslušníky armáda zachází.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Případ je o to zajímavější, že Rusko sice přiznává, že do Sýrie posílá zbraně, aby syrský prezident Bašár Asad mohl bojovat s teroristy z Islámského státu, ale popírá, že by vysílalo do boje vojáky, stejně jako popírá, že by ruští vojáci působili na východě Ukrajiny.

V Sýrii jsou ruští vojáci oficiálně jen v přístavu Tartus. Má jít o instruktory školící Syřany v používání moderních zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám