Hlavní obsah

Komsomolce nezastavíš. Ruští bojovníci na Donbasu by mohli odejít do Sýrie

– Moskva

Do bojů v Sýrii by se mohli zapojit ruští bojovníci z Donbasu. Muži, o nichž Moskva mluví jako o dobrovolnících, by podle předsedy branného výboru ruské Státní dumy admirála Vladimira Komojedova mohli být součástí bojového praporu nebo brigády. O tom, že Rusové se zkušenostmi z bojů na východní Ukrajině míří na Blízký východ, psal už minulý týden deník Kommersant.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Údajní ruští dobrovolníci se objevili na Donbasu i na Krymu. Snímek je z krymského Perevalného.

Článek

„Jak se zpívá v známé písni, komsomolce-dobrovolníky nezastavíš,“ okomentoval Komojedov záležitost pro agenturu Interfax. Komsomol byla komunistická mládežnická organizace v éře Sovětského svazu.

Ruské “dobrovolníky s bojovými zkušenostmi“ podle něj láká syrská vláda a nějací se v Sýrii jistě objeví. "Co je tam táhne? Kromě idejí samozřejmě peníze," vysvětlil Komojedov.

O tom, že bojovníci z Ukrajiny míří na Blízký východ, psal před týdnem list Kommersant. Deník však s odkazem na jednoho veterána z Donbasu, který dobrovolníky verbuje, uvedl, že zatím se jich přihlásilo jen dvanáct, a navíc jim syrská vláda ještě nepovolila, aby se k armádě připojili. V současnosti na nasazení čekají v Iráku.

Padesát dolarů za den

„Jsou to bývalí vojáci. Někteří si vydělávají účastí v různých místních konfliktech, někteří ještě pořád nejsou schopni vrátit se do běžného života,“ vysvětlil náborář.

Podle admirála Komojedova by Rusové v Sýrii mohli být součástí praporu nebo brigády, tedy jednotek o několika stech až tisících mužů. O chystaném odchodu 190 ruských vojáků z Doněcké oblasti do Sýrie mluvil před časem analytik ukrajinské armády Dmytro Tymčuk.

Kommersantem oslovený náborář ale masivnější nasazení pozemních sil prozatím vyloučil. „Je to moc drahé, logistika je moc komplikovaná a není jasné, kde je soupeřem,“ poznamenal.

Agentura Interfax uvedla, že syrský režim platí dobrovolníkům 50 dolarů (zhruba 1200 korun) denně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám