Hlavní obsah

Rusové se odvážili nad Islámský stát a bombardovali Palmýru

Palmýra
Aktualizováno

Ruské vojenské letouny bombardovaly cíle v Palmýře, historickém městě, které od května okupuje Islámský stát. Jedná se o první úder ruského letectva na území, jež IS dlouhodobě kontroluje, uvedla agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko zveřejnilo záběry z pondělních náletů na syrský Homs, Halab a IdlibVideo: Reuters

 
Článek

„Ruské letectvo ve spolupráci se syrskými leteckými silami udeřilo na pozice skupiny Islámský stát uvnitř a vně Palmýry,“ informovala syrská státní televize s odvoláním na armádní zdroje.

Podle zprávy Rusové zničili dvacet obrněných vozidel, tři muniční sklady a tři odpalovací zařízení.

Předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková mezitím informovala, že by Moskva mohla rozšířit své operace proti IS i do Iráku, pokud by ji o to Bagdád požádal.

Ruské operace v Sýrii znepokojují Turecko, neboť ruská letadla podle Ankary narušila o minulém víkendu turecký vzdušný prostor.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan proto v úterý varoval Moskvu, aby „nezničila své přátelství s Ankarou, se kterou spolupracuje v mnoha ohledech". "Útok na Turecko znamená útok na NATO," prohlásil Erdogan v Bruselu na společné tiskové konferenci s belgickým premiérem.

Do města si armáda zatím netroufne

Syrské jednotky se v uplynulých měsících k Palmýře – nacházející se ve střední Sýrii asi 200 kilometrů severovýchodně do Damašku – přiblížily, přímý útok však zatím nezahájily. Mimo jiné kvůli obavě, že by džihádisté z Islámského státu zlikvidovali veškeré místní památky nedocenitelné hodnoty, jež Spojené národy zařadily na seznam Světového kulturního dědictví.

Islámský stát obsadil Palmýru v květnu a naplnil obavy mezinárodního společenství, že začne starověké památky nedocenitelné hodnoty ničit. Zatím poslední historickým monumentem, který ozbrojenci Islámského státu znehodnotili, je vítězný oblouk. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vítězný oblouk z římské éry v syrské Palmýře na záběrech z roku 2005Video: Reuters

Radikálové vzácné kulturní památky ničí proto, že považují jejich zachovávání a oceňování za modloslužebnictví. Sochy a další památky, jež lze odnést, se ale přesto pokoušejí prodávat na černém trhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám