Hlavní obsah

Na izraelskou nákladní loď útočil Írán, řekl Netanjahu

Novinky, Alex Švamberk
Jeruzalém/Teherán

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil v pondělí Írán z odpovědnosti za páteční výbuch na izraelské obchodní lodi v Ománském zálivu, odmítl však říci, zda přijde odveta. Už v sobotu uvedl izraelský ministr obrany Benny Ganc, že za výbuchem na lodi pravděpodobně stojí Írán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská loď MV Helios Ray připlula do DubajeVideo: Reuters

 
Článek

Šest let stará, moderní, dvě stě metrů dlouhá loď MV Helios Ray o výtlaku 21 000 tun převážející auta ze Saúdské Arábie do Singapuru utrpěla zásah na přídi pod čarou ponoru. Exploze prorazila otvor na obou stranách kýlu. Nikdo z posádky nebyl zraněn.

„Jednalo se nepochybně o íránskou operaci. To je jasné,” řekl v pondělí Netanjahu izraelské rozhlasové stanici Kan. Na dotaz, zda Izrael bude nějak reagovat, Netanjahu zopakoval svá předchozí prohlášení, že je odhodlaný zabránit Íránu ve vývoji jaderné kapacity, a dodal: „Znáte moji politiku. Írán je největším nepřítelem Izraele a my proti němu budeme nadále zasahovat po celé oblasti.”

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Poškozená MV Helios Ray poté, co připlula do Dubaje.

Už v neděli syrská protivzdušná obrana u Damašku zasahovala proti izraelským raketám a tvrdila, že jich většinu sestřelila. Sýrie se stala v posledních několika letech terčem řady izraelských útoků, i když se k nim židovský stát většinou nepřihlásil. Obvykle mířily na pozice Hizballáhu a dalších milicí podporovaných Teheránem.

Teherán obvinění odmítá, Netanjahu je prý posedlý 

Írán Netanjahuovo vyjádření okamžitě odmítl. „Ostře toto obvinění odmítáme. Bezpečnost v Perském zálivu je pro Írán extrémně důležitá,” řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Saíd Chatibzádeh a dodal, že izraelský premiér „trpí obsesí z Íránu a záměrně vyvolává strach“.

Při náletech na Sýrii zahynulo 23 vojáků a milicionářů, zřejmě útočil Izrael

Blízký a Střední východ

Náčelník izraelského štábu Aviv Kochavi už v neděli prohlásil, že útok připomněl Izraeli, že „Írán šíří terorismus a zasahuje civilní cíle“. Loď vlastněná izraelskou firmou Ray Shipping plula pod panamskou vlajkou a je registrovaná na Ostrově Man.

Podle sobotních informací izraelské televize se představitelé ministerstva obrany kloní k tomu, že loď byla zasažena raketou, i když se spekulovalo i o mině. Podle televize by raketový útok znamenal zásadní vyhrocení situace v oblasti poblíž Íránu.

Útok nebyl nepovedený, tvrdí expert

Při útoku nebyl nikdo zraněn a loď se nepotopila, utrpěla jen mírné škody, i když musela zamířit do Dubaje na opravu. Proto byla akce považována za nepovedenou.

Podle vyjádření bývalého vysokého vojenského představitele, který má zkušenosti s bojem s Íránem a zná schopnosti jeho námořních sil, ovšem nelze považovat útok za neúspěšný. „Je to jasný íránský signál. Íránci věděli přesně, koho zasahují. Kdyby chtěli loď potopit, mohli to udělat,“ citoval ho list The Jerusalem Post.

Podle něj by nebyl problém v takovém případě zasáhnout loď na zádi u motorů.

Foto: Katsumi Yamamoto, ČTK/AP

Nákladní loď Helios Ray na archivním snímku

Ománský záliv se nachází mezi Arabským mořem a Hormuzským průplavem, který je vstupní branou do Perského zálivu, tedy na trase ropných tankerů.

V roce 2019 tam bylo ohlášeno několik explozí na lodích, jež americká armáda připsala Íránu. Nelze ale vyloučit, že za částí z nich mohli stát vzbouření jemenští šíité, kteří s íránskou pomocí opakovaně útočili na Saúdskou Arábii. Ta v občanské válce v Jemenu podporuje legálně zvoleného prezidenta, sunnitu Abda Rabbúa Mansúra Hádího.

Reklama

Výběr článků

Načítám