Hlavní obsah

Líbáme ruce těch, co zaútočili na sionistický režim, řekl íránský ajatolláh Chameneí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Podle nejvyššího duchovního vůdce Íránu se Teherán nepodílel na překvapivém útoku Hamásu na Izrael. Zdroje listu The Wall Street Journal však tvrdí, že íránské Revoluční gardy s Hamásem akci přinejmenším konzultovaly.

Foto: Profimedia.cz

Ajatolláh Alí Chameneí při projevu v Teheránu

Článek

„Na útoku na Izrael jsme se nepodíleli (…) Líbáme však ruce těch, kteří útok na sionistický režim naplánovali.“ Tak se vyjádřil v úterním televizním projevu nejvyšší duchovní vůdce Íránu a faktická hlava státu ajatolláh Alí Chameneí na margo probíhajícího střetu mezi Hamásem a Izraelem.

Jako „sionistický režim“ označují rutinně v Íránu a některých dalších blízkovýchodních zemích Stát Izrael. Írán a Izrael nemají mezi sebou diplomatické vztahy a běžně se vzájemně titulují jako „nepřítel“.

Chameneí také řekl, že útok Hamásu „způsobil nepříteli škody, které nebude možné snadno opravit“, s tím, že „za tuto katastrofu je zodpovědný sám sionistický režim“.

„Dostali nás.“ Hamás při přípravách útoku na Izrael dovedně klamal tělem

Blízký a Střední východ

Izrael a řada západních zemí podezřívají Teherán, že vyzbrojuje a financuje Hamás a některé další teroristické skupiny. Dodávky zbraní se mají uskutečňovat zejména skrze území Libanonu a Sýrie. Izrael tím mj. ospravedlňuje četné vzdušné útoky na syrské území, když tvrdí, že jejich cílem je íránská infrastruktura a vojenský personál.

WSJ: Klíčové „jděte do toho“ mělo zaznít v Bejrútu

Přímé zapojení Teheránu do probíhajícího konfliktu již o víkendu odmítly i Spojené státy, největší spojenec Izraele. „Nevidíme žádné důkazy o účasti Íránu (…) Byť je jasné, že mezi nimi (Hamásem a Íránem, pozn. red.) existuje dlouhodobá spolupráce,“ řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken o víkendu.

List The Wall Street Journal (WSJ) ovšem přišel s informací, že konečné rozhodnutí o zahájení útoku na Izrael mělo přijít na schůzce v libanonské metropoli Bejrútu, které se v pondělí 2. října zúčastnili zástupci Hamásu, Hizballáhu (šíitského hnutí operujícího zejména na jihu Libanonu) a íránských Revolučních gard. Ty jsou elitními jednotkami íránské armády.

WSJ se odvolává na informace od špiček Hamásu a Hizballáhu. Podle těchto zdrojů měly Revoluční gardy intenzivně spolupracovat s Hamásem nejméně od srpna 2023. Informace však nelze nezávisle ověřit.

Hamás postupoval v duchu slov íránského generála

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám