Hlavní obsah

Hamás postupoval v duchu slov íránského generála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taktika Hamásu, který tentokrát neskončil u masivního raketového ostřelování Izraele, ale současně s ním vyslal i komanda, představuje novum, které přispělo k vysokému počtu obětí. Institut pro studium války upozornil, že loni v srpnu íránský generálmajor Hossein Salami zmiňoval, že pro úspěšný útok na Izrael je potřeba vést především pozemní operaci.

Foto: Reuters

Následky bojů v izraelském Aškelonu

Článek

„Pro poškození Izraele je hlavní pozemní boj. Rakety nejsou hlavním prostředkem. Oni (Palestinci) vědí, že země musí být osvobozena pozemními silami. Rakety jsou skvělé pro odstrašení a vedení statických válek, ale raketa neosvobozuje, pěchota musí osvobodit zemi krok za krokem,“ řekl loni generál v rozhovoru pro web Farsí Chamenií.

Popsal i, jaké následky by měl mít takový útok: „Jakmile začne pozemní operace, objeví se masové migrační vlny, vojenský personál bude zmaten a dojde k rozpadu sionistického velení.“

V prvních hodinách útoku se přesně toto s výjimkou rozkladu izraelského velení stalo. Pokud to šlo, civilisté se snažili rychle odjet do bezpečí nebo se zavřít doma. Armáda nepřišla hned a sama měla potíže, protože útok byl koordinovaný a byl veden i na vojenské základny nebo policejní služebny.

Ozbrojence si spletli s vojáky, Izraelci sami otevírali útočníkům dveře

Blízký a Střední východ

Snaha rozvrátit strukturu společnosti

Salami uvedl, že ve válce přestane hladce fungovat infrastruktura, kdy létají letadla, funguje doprava, běží elektrárny a rafinerie a vládne řád. „Až nastanou válečné podmínky, vše se rozpadne, protože země je malá a hustě obydlená,“ řekl generál.

Spoléhal přitom na vysokou motivaci palestinských bojovníků oproti obyvatelům, kteří podle něj přišli do Izraele, aby vedli pohodlný život v prosperitě. Poukázal i na to, že Izraelci nejsou jednotní, protože někteří lidé přišli z Evropy, další jsou afrického původu jiní dorazili z Asie nebo Ameriky a mají různé jazyky, kultury a tradice. „Sionistický režim bude čelit zuřivým vlnám ohně a mužů džihádu, které nic nemůže zastavit,“ řekl.

Institut podotkl, že bojovníci Hamásu a Islámského džihádu se svou brutalitou, zabíjením a unášením civilistů a zveřejňování videí a obrázků na sociálních sítích snažili vyvolat mezi Izraelci hrůzu.

Němka vyrazila na festival, unesli ji teroristé. S bezvládným tělem si pak natočili video

Zahraniční

Generál přitom už loni uváděl, že Palestinci jsou připraveni.

„Palestinci dosáhli takového stupně bojových kvalit, že mohou zacílit na jakoukoli část země okupovanou sionisty. Pro sionistický režim tu není žádné místo, o němž by mohl říci, že se tam mohou uchýlit a být v bezpečí před palbou Palestinců,“ rozohnil se.

Zapojení Hizballáhu

Zmiňoval i možné zapojení libanonské šíitské milice Hizballáh, která je napojená na Teherán a sama podporuje Hamás: „Když do této rovnice přidáte Hizballáh, uvědomíte si, že sionistický režim stojí před sta tisíci raketami, které mohou být vypalovány z Pásma Gazy a na severu z území (pod kontrolou) Hizballáhu.“

Zmínil, že Hizballáh získal velké zkušenosti v bojích v Sýrii na straně Íránem podporovaného režimu Bašára Asada proti militantním takfíristickým sunnitům.

Upozornil, že radikálové bojovali beze strachu ze smrti, a proto je bylo těžké přemoci. „Hizballáh může vést vítěznou pozemní válku v plném rozsahu,“ řekl loni Salami.

Írán nám s útokem přímo pomohl, potvrdil Hamás

Blízký a Střední východ

Hamás si podepsal rozsudek smrti, říká český diplomat v Tel Avivu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám