Hlavní obsah

Kurdové obviňují Turky z použití plynu u Afrínu. Ankara to odmítá

Afrín/Damašek/Ankara

Poradce tureckého prezidenta Recepa Erdogana v neděli večer popřel obvinění kurdské milice YPG, že Turecko při své ofenzívě nasadilo u Afrínu plyn. Kurdští lékaři, kteří ošetřovali zraněné z oblasti u Aš-Šajch Hadídu, oznámili v pátek, že šest hospitalizovaných lapalo po dechu, zvracelo a mělo vyrážku. Podle zdravotnických zdrojů byl použit chlor, uvedla syrská agentura SANA.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Tureckem podporovaná Syrská svobodná armáda pálí u Afrínu americkými protitankovými raketami TOW.

Článek

O nasazení plynu informovaly v pátek tiskové agentury s odvoláním na kurdské lékaře. Agentura AP zveřejnila záběry hospitalizovaných s kyslíkovými maskami, to už ale na nich nebylo patrné, že by se dusili nebo zvraceli.

Exilová organizace SOHR, monitorující dění v Sýrii, k tomu uvedla, že „zdravotnické zdroje potvrdily použití plynu při ostřelování, ale SOHR dosud nebyla schopna zjistit, o jaký plyn šlo“.

V neděli oznámila syrská státní agentura SANA, že zdravotnické zdroje uvedly, že u vesnice Mazyna byl použit chlor. Turci však popírají, že by chlor použili.

Už v sobotu turecká armáda popřela, že by použila mezinárodně „zakázanou munici”, a v neděli to zaznělo i z prezidentské kanceláře.

„Není ani otázkou, že by Turecko použilo zakázané zbraně u Afrínu,“ řekl poradce tureckého prezidenta Yasin Aktay televizi Al Džazíra.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Turky podporovaná Svobodná syrská armáda na severu Afrínu.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová uvedla, že Spojené státy zprávy o možném nasazení chemických zbraní zaregistrovaly, stavěla se k nim však skepticky.

„Nemáme žádné informace, které by je potvrzovaly. Nedále vyzýváme ke zdrženlivosti a k ochraně civilistů v oblasti Afrínu,” řekla.

Útoku na Afrín bude čelit syrská armáda

Vzdor turecké opozici, která se stavěla proti útoku na samotný Afrín, se také už toto město stalo o víkendu terčem mohutného ostřelování. Turky podporovaná Svobodná syrská armáda v oblasti pálila americkými protitankovými raketami TOW.

Bombardovány byly také oblasti Džandajrasu, Bulbulu a Radža. Zcela zničeno bylo nádraží v Asturu z roku 1911, které leželo na trase z Damašku přes Aleppo do Turecka.

Foto: David Ryneš, Novinky

V pondělí by měly do oblasti Afrínu vstoupit syrské vládní síly, uvedl vysoký představitel syrské kurdské Sjednocené demokratické strany (PYD), která má oblast pod kontrolou a jejíž vojenskou složkou jsou milice YPG.

Tyto milice tvoří jádro kurdsko-arabských sil SDF bojujících proti Islámskému státu, Turecko je však označuje za teroristy.

„SDF a Sýrie dosáhly dohody o ochraně hranic,” řekl představitel PYD Sheikho Bilo pro kurdskou televizi Rudaw s tím, že „dohoda je pouze vojenská“.

Foto: ČTK/AP

Turecká raketa vypálená na pozice kurdské milice u Afrínu

Už ve středu řekl syrský vicepremiér Fajsal Mikdad, že „Afrín je nedílnou součástí Syrské arabské republiky”. „A my potvrzujeme, že Syrská arabská republika brání každou píď syrského území a Sýrie bude jednotná, jako byla v průběhu historie,“ uvedl. Dosud syrská vláda umožňovala SDF jen přisunout posily. Na žádost Kurdů o obranu hranic nereagovala.

Turecko vpadlo do Afrínu 20. ledna s cílem zlikvidovat tam kurdské milice YPG, které označuje za teroristy napojené na tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK). Při operaci už padlo 32 tureckých vojáků a bylo údajně zabito přes 1000 příslušníků YPG. Desetitisíce obyvatel oblasti přišly o střechu nad hlavou a prchají.

Reklama

Výběr článků

Načítám