Hlavní obsah

Jen třetina ruských náletů míří na Islámský stát, tvrdí USA

Bagdád/Homs/Moskva

O ruské nálety se ve středu otřel nový vyslanec USA v koalici zemí proti Islámskému státu. Podle Bretta McGurka většina ruských útoků nemíří na Islámský stát (IS), ale na jiné skupiny. V Bagdádu dodal, že prioritou pro koalici je zabezpečit pás území mezi Tureckem a Islámským státem.

BEZ KOMENTÁŘE: Střely z ruské ponorky zasáhly při ostřelování IS v Sýrii dva cíleVideo: AP

 
Článek

„Zesilujeme tam náš tlak,“ řekl McGurk ke klíčové oblasti, kde však nedošlo v posledních měsících k žádnému výraznému posunu, přestože právě tudy IS většinou pašuje nelegálně vytěženou ropu.

McGurk ale nenastínil, jak má probíhat operace v příhraniční oblasti. Volil jen obecná slova: „Jsme přesvědčeni, že naše letecká kampaň v Sýrii je velmi úspěšná. Máme data, která to potvrzují.“

Zkritizoval ale taktiku Ruska. Podle něj jen třicet procent ruských náletů v Sýrii bylo zaměřeno na Islámský stát. Při 70 procentech leteckých operací Ruska byly podle McGurka zasaženy „jiné ozbrojené skupiny”. Koalice vedená USA se podle něj zaměřuje výhradně na IS, zatímco „ruská vzdušná kampaň má upřímně řečeno docela odlišné cíle“.

Foto: ČTK/AP

Ruský bombardér Tu-22M3 shazuje bomby

Moskva podporuje režim Bašára Asada a svým vojenským angažmá v Sýrii uvolnila sevření, kterému čelil. Rusko ale útočí nejen na umírněné skupiny, jak je obviňováno, ale kromě Islámského státu také na Frontu an-Nusra napojenou na Al-Káidu a na zastřešující organizaci Džaíš al-Fatah, ve které fronta působí.

Ruské ministerstvo obrany ve středu popřelo zprávu, podle níž Moskva buduje v Sýrii další letecké základny. Mluvčí Igor Konašenkov také řekl, že generální štáb syrské armády má důkazy, že na syrskou vojenskou základnu v provincii Dajr Az-Zaur útočila západní letadla. Při tomto útoku byli 6. prosince usmrceni tři syrští vojáci, ale USA tehdy vyloučily, že útočila koalice, jíž velí.

Evakuace Homsu

Syrské síly s podporou ruského letectva dobyly skoro celý Homs. Z povstalecké čtvrti Váir, kterou jako poslední drží rebelové, ve středu pokračuje evakuace civilistů i vzbouřenců. Počítá se s tím, že během dne odejde 750 osob.

Evakuace je součástí dohody o místním příměří a dohlíží na ni OSN. Začala v neděli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syřané opouštějí válkou zmítaný HomsVideo: Reuters

Přednostně do autobusů podle zdrojů agentury Reuters nastupují ženy a děti a odváženi jsou těžce ranění.

Příměří se dohodlo minulý týden a v jeho rámci má z města odejít asi 3200 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám