Hlavní obsah

Jen první den války připravil Izrael o 17,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen během prvního dne války v Izraeli se výše způsobených škod vyšplhala na tři miliardy šekelů (17,5 miliardy korun). Izraelskému zpravodajskému portálu Ynetnews to sdělil nejmenovaný vysoký úředník izraelského ministerstva financí. Ekonomika na jihu země se bude vzpamatovávat léta.

Reportér Novinek v Izraeli: izraelští hasiči likvidují následky dopadu jedné z raket v izraelském městě Aškelon Video: exkluzivně pro Novinky.cz, Jiří Forman, Aktu.cz

 
Článek

„Bylo zničeno asi dvacet obcí, většina z nich byla vypálena do základů. Domy, infrastruktura, silnice, stodoly a zemědělská pole. Žádná válka dosud nezpůsobila ani pětinu těchto škod. Nedošlo k nim ani během války v Zálivu, ani v Libanonu, ani při opakovaných bojích v Gaze,“ prohlásil.

Podle jiného citovaného úředníka jde zatím pouze o dohady. „Byly vypáleny celé komunity. Některé z nich bude nutné znovu vybudovat. Mnoho staveb by mělo být zbouráno. Stovky aut a infrastruktura, to vše shořelo na popel,“ uvedl s tím, že mnohá pole nepůjde dlouho osít, což povede ke ztrátě příjmů v zemědělství.

V neposlední řadě zmínil také škody způsobené cestovnímu ruchu.

Všechno vybuchlo, musíme najít nový domov, popsala žena v Aškelonu reportérovi Novinek

Zahraniční

Pokud by válka trvala týdny, škody na HDP by byly větší než během druhé libanonské války v roce 2006, protože statisíce pracovníků povolaných do záloh by chyběly v zaměstnání, vypočítali rovněž úředníci. Propad by mohl činit  1 až 2 procenta.

Ministerstvo uvedlo, že všechny ekonomické prognózy se budou odvíjet od dalších kroků vlády, délky trvání a cílů války. Konečné náklady se mohou pohybovat i v desítkách miliard šekelů.

„Je příliš brzy na to, abychom mohli říci, odkud se peníze vezmou a jak bude rozpočet využit,“ uvedl úředník s tím, že ministr financí Bezalel Smotrič již vydal pokyn k uvolnění peněz z fondů na pokrytí nákladů války.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Izraelští hasiči se vypořádávají s požárem v Aškelonu po raketovém útoku na město, 7. října 2023

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám