Hlavní obsah

Je to jako z filmu, popisuje zvuk izraelských tanků reportér Novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelská armáda v noci na sobotu zahájila rozsáhlou pozemní operaci, které se účastní nejen pěchota, dělostřelectvo a letectvo, ale i izraelské tanky. A právě ty slyšel přejíždět ze Sderotu do Pásma Gazy reportér Novinek Ján Husár, který uvedl, že se v tu chvíli cítil jako ve filmu.

Exploze při ostřelování na hranici Gazy a IzraeleVideo: Reuters

 
Článek

(s přispěním našeho zvláštního zpravodaje)

„Je to jako z filmu. Zvuk lehce zrezivělých kol, který vychází odněkud z lesa,“ popsal chvíle průjezdu izraelských tanků do Pásma Gazy Husár. „Najednou ty tanky slyšíte a pak hluk zmizí. A vy si říkáte, co když si vás v té tmě spletou? Nebo si vás nevšimnou?“ zamyslel se.

Izraelská armáda v pátek večer uvedla, že v noci na sobotu zintenzivní útoky na Gazu. Reportér Novinek se v době zahájení rozsáhlé operace nacházel ve městě Sderot, které leží asi čtyři kilometry od hranic s Pásmem Gazy.

Exploze nad Gazou, záběry pořízené od Sderotu nedaleko hranic s Pásmem GazyVideo: Jan Husár, Novinky

Tiskový mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Daniel Hagari v pátek večer uvedl, že se operace zaměří na „podzemní cíle“ a další „teroristickou infrastrukturu“.

Nafukuje Hamás počty zabitých? Přesná čísla asi nesedí, obětí jsou ale tisíce

Blízký a Střední východ

V sobotu ráno Hagari posléze oznámil, že se během útoku Izraeli podařilo zničit 150 podzemních cílů teroristického hnutí Hamás.

Likvidace velení Hamás

Izraelská armáda v noci na sobotu při jednom z útoků zlikvidovala velitele vzdušných sil Hamásu Atsama Abu Raffu, který se podle deníku Ha‘arec podílel na masakru ze 7. října. Řídit měl drony, vzdušný průzkum, paraglidy a protivzdušnou obranu tohoto teroristického hnutí.

Že do Pásma Gazy přejely izraelské tanky, potvrdily v sobotu ráno na sociální síti X i Izraelské obranné síly, které zveřejnily video dokumentující jejich pohyb v Gaze.

Přerušené spojení

Pásmo Gazy čelí už od pátečního večera masivnímu izraelskému ostřelování, které způsobilo výpadek posledního velkého mobilního operátora v oblasti a také přerušení internetového spojení. Ani jedna ze služeb nebyla dosud obnovena.

Izraelské úřady uvedly, že od útoku teroristického hnutí Hamás ze 7. října zemřelo 1400 lidí.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví, které řídí teroristické hnutí Hamás, vlivem izraelského odvetného ostřelování zemřelo nejméně 7703 lidí, z toho nejméně 3500 dětí, uvedl americký deník Barron’s s odkazem na AFP.

Toto číslo ale nelze z nezávislých zdrojů ověřit. Když ve čtvrtek palestinské úřady uvedly, že zemřelo sedm tisíc lidí, prohlásil americký prezident Joe Biden, že „nemá důvěru v číslo, které sdělují Palestinci“, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám