Hlavní obsah

Jako sněhová koule. Běženci v Evropě inspirují další od Iráku po Nigérii

Migranti, kteří se úspěšně dostali do Evropy, inspirují tisíce dalších od Iráku po Nigérii k podniknutí riskantní a náročné cesty. V úterý to uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ), podle něhož hrozí nová masivní migrační vlna. Organizace, které příliv migrantů do Evropy sledují, však zatím žádnou další vlnu neevidují.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Irácký uprchlík v Německu

Článek

„Tohle je zlatá šance. Je naprostý nesmysl zůstávat v Iráku, když je šance odejít,“ řekl redakci 27letý Iráčan, který se společně s pěti kamarády v neděli vydal letecky z Bagdádu přes Turecko do Řecka.

Lidi k odchodu inspirují ti, kdo se do Evropy v posledních dnech dostali a píší o tom na Facebooku nebo telefonují domů.

„Lidé ze zemí sužovaných dlouhodobě válkou a nestabilitou říkají, že využijí rozhodující chvíle,“ upozornil WSJ a dodal, že Evropě hrozí nová migrační vlna.

Většinu uprchlíků nadále tvoří Syřané. List upozornil, že úřady v Turecku, kam ze Sýrie utekly dva milióny lidí, hovoří o úprku k hranicím, který zažehlo rozhodnutí německé vlády vyřizovat všechny případné syrské žádosti o azyl v Německu.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Syrský uprchlík na makedonské hranici líbá triko s řeckou vlajkou.

„Mnoho Syřanů, kteří až dosud nechtěli nic riskovat, se rozhodlo, že potenciální výhody převažují nad riziky,“ řekl jeden nejmenovaný turecký představitel. Deník také upozornil, že spousta Syřanů, kteří v posledních týdnech dorazili do Německa, apelují na své rodiče, aby se vydali za nimi.

Novou vlnu neevidují

Trend se podle WSJ netýká jen Sýrie a Iráku, ale například i Nigérie, odkud lidé prchají před násilnostmi páchanými islamistickou sektou Boko Haram. „Většina z nás, kdo mají povědomí o migračním trendu ve světě, si pořád není jistá, co přesně dělat. Ale většina z nás by raději kašlala na důsledky a vydala se do Evropy za lepšími životními příležitostmi,“ řekl muž v uprchlickém táboře na severu Nigérie.

Organizace působící v zemích hostících syrské uprchlíky a sledující jejich pohyb do Evropy přes Řecko však žádnou novou imigrační vlnu zatím nevidí.

„Ještě se nedá říct, jaký budou mít německé kroky účinek, na to je příliš brzy,“ uvedla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Ariane Rummeryová. Dodala však, že hlavní příčinou pohybu lidí jsou domácí faktory, které je nutí k odchodu.

Z Uruguaye chtějí pryč

Běženci nejen z Blízkého východu nesměřují jenom do Evropy, ale i do obou Amerik. Uruguay loni udělila azyl 42 Syřanům. Pět uprchlických rodin však v pondělí v Montevideu protestovalo před sídlem prezidenta.

Foto: ČTK/AP

Syřané protestující v Montevideu

Syřané tvrdí, že je uruguayské úřady zklamaly a chtějí jinam, kde by dostali lepší práci. Nebrání se ani návratu na Blízký východ. „Nebojím se vrátit se do Libanonu. Chci tam, kde mně a mé rodině garantují lepší život. Nemohu (tady) dostat práci, v níž bych vydělal dost peněz pro rodinu. Než jsme sem přišli, slibovala nám ambasáda, že si můžeme vydělat 1500 dolarů (36 000 korun) měsíčně,“ postěžoval si 36letý Aldíz Máhir.

Jak ale upozornila agentura Reuters, Uruguay v cestě nebrání a Syřané mají mezinárodně platné cestovní doklady. Máhira s rodinou však v srpnu odmítly turecké úřady a on se po 20 dnech strávených na letišti v Istanbulu vrátil zpátky do Uruguaye.

Reklama

Související články

Británie přijme až 20 000 Syřanů

Velká Británie do roku 2020 přijme až 20 tisíc syrských uprchlíků z táborů v zemích sousedících se Sýrií. V parlamentu to v pondělí prohlásil britský premiér...

Výběr článků

Načítám