Hlavní obsah

Izraelský levicový historik cupuje západní levici za podporu Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významný izraelský historik Juval Noah Harari, kterého proslavily jeho knihy Sapiens a Homo Deus se pustil do západní levice a připojil svůj podpis k devadesáti dalším pod prohlášení vyjadřující zděšení z jedinců, kteří neodsoudili činy Hamásu. Harari plně zastává názor, že je třeba odsuzovat jak okupaci Palestinců, tak brutální říjnové zločiny v kibucech.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský historik Juval Harari v Londýně při projevu

Článek

Harari při návštěvě Londýna vysvětlil listu The Guardian, proč to udělal. Byl „šokován, když slyšel některé reakce, které nejen nedosuzovaly Hamás, ale svalovaly veškerou odpovědnost na Izrael“ a když viděl „absenci solidarity ohledně hrozných útoků na izraelské civilisty“.

Historik proto podepsal text prohlášení, v němž stojí: „Nikdy jsme si nedokázali přestavit, že jedinci na levici, advokáti rovnosti, svobody a spravedlnosti by mohli projevit tak extrémní morální necitelnost a politickou lehkovážnost. Není tu protiklad mezi rozhodným odporem k izraelskému porobení a okupaci Palestinců a jednohlasným odsuzováním brutálních násilných činů proti nevinným civilistům. Ve skutečnosti musí každý konzistentní levičák zastávat obě pozice současně.“

Po tímto prohlášením je podepsán i známý izraelský spisovatel David Grossman, jehož knihy Viz LÁSKA, Mít s kým běžet a Přijde kůň do baru byly přeložené i do češtiny.

Harari, který napsal knihy Sapiens - Od zvířete k božskému jedinci a Homo Deus - krátká historie zítřka, listu The Guardian řekl, že reagoval po rozhovorech s izraelskými mírovými aktivisty doma, kteří byli „zcela zničeni“ a „cítili se opuštěni a zrazeni svými spojenci“ usilujícími o mírové řešení, když někteří západní akademici, umělci a intelektuálové podepsali prohlášení, ve kterém nebyl Hamás odsouzen.

Harariho teta a strýc žili v jednom z kibuců, na které teroristé zaútočili, ale schovaní přežili. Teroristé je nenašli, i když procházeli dům po domu.

Výroky, které bolí

Harari je odpůrcem premiéra Benjamina Netanjahua a odmítá jím prosazenou soudní reformu. Uvedl, která prohlášení levice mu vadila nejvíce. Jmenoval především prohlášení skupiny 30 studentů Harvardské univerzity, kde stojí: „Izraelský režim je plně zodpovědný za násilí, které se objevilo.“ Komentoval je slovy, že z něj plyne, že „lidé, kteří zabíjeli děti, nenesou ani procento odpovědnosti a stoprocentní odpovědnost padá na Izrael“.

Podobný přístup je podle něj zřejmě založen „na víře nebo fantazii, že absolutní spravedlnost je možná, když se jedna strana obviní ze všechno, včetně zločinů té druhé strany“.

„Jenomže realita je komplexní - stejní lidé mohou být současně obětmi a pachateli,“ vysvětil historik. Podle něj tento banální fakt, že nikdo není stoprocentně odpovědný, pořád lidé těžko přijímají.

Zmínil i vyjádření amerických Demokratických socialistů, kteří v den útoku prohlásili: „Dnešní události jsou přímým důsledkem režimu apartheidu, který uplatňuje Izrael.“ Zmínil i dopis, který podepsali britští herci Tilda Swintonová a Steven Coogan i levicový režisér Mike Leigh. Volali v něm „po ukončení bezprecedentní krutosti v Gaze“, aniž by odsoudili útok Hamásu.

Radikální levice selhala i v minulosti

„Není to poprvé, kdy radikální levice prosazující fixní vize spravedlnosti se sbližuje s velmi brutálními hnutími a režimy,“ uvedl Harari a citoval příklon levice ke Stalinovi v třicátých letech.

Harari současně odmítl jako nepřijatelnou myšlenku, že by Izrael měl zničit Gazu: „Situace palestinského obyvatelstva je hrozná, ale minimálně je jasné, že Izrael nemá v úmyslu zabít co nejvíce civilistů. To není to, co udělal Asadův režim v Homsu a Aleppu. Řešení však přijde, až bude nejen Hamás odzbrojen, ale palestinský lid bude mít nějakou alternativní budoucnost.“

Palestinci obvinili Izrael, že v Gaze používá munici s bílým fosforem

Blízký a Střední východ

Na ženy a děti nebudeme brát ohledy, burcují Palestinci

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám